Vir: Pixabay

Zima je in navajeni smo na hladnejše dni. A kot pravijo prihajajo še hladnejši. Prihaja pravi sibirski mraz, temperature pa se ne bodo dvidnile nad ledišče.

Prihaja sibirski mraz?

V drugi polovici tedna se bo nad severno Evropo krepil anticiklon, na njegovem južnem robu bo s severnimi in severovzhodnimi vetrovi k nam še naprej dotekal zelo hladen zrak, tokrat iznad severovzhodne Evrope in Rusije.

Dotok mrzlega zraka iz celinske Rusije se pogosto povezuje z buranom, včasih celo v zahodni Evropi, npr. Italiji. Buran je zelo mrzel veter, ki v zimskih mesecih občasno piha v Sibiriji in se včasih, ko sinoptična vremenska slika na širšem območju to omogoča, lahko pojavi tudi pri nas (v Sibiriji sicer piha tudi poleti, takrat gre za vroč in suh veter). Včasih se je pojavil nekoliko pogosteje – tedaj so bile zime pri nas zelo ostre, v zadnjih desetletjih pa le od časa do časa, bolj redko. Evropa se sooča tudi z obilnim sneženjem, v Španiji je neurje Filomena prineslo največ snega v zadnjih 50 letih, na Hrvaškem in na Zahodnem Balkanu se soočajo z močnim vetrom in sneženjem, prav tako v višjeležečih predelih Italije, Pišejo Slovenske novice.

In zapomnit si, če prosinca zelo lisica laja, še huda zima nastaja.

PM