POZOR! V primeru odrejene karantene po vrnitvi s Hrvaške, zaposleni brez pravice do nadomestila plače!

slika: blog.uporabnastran.si

Na Hrvaškem je še vedno več deset tisoč slovenskih turistov. Glede na to, da je slovenska vlada zaradi izredno poslabšane epidemiološke slike Hrvaško v petek uvrstila na rdeči seznam, bo od jutri naprej za vse, ki bodo prestopili državno mejo, odrejena 14-dnevna karantena.

Karantena od jutri za vse, ki pridejo s Hrvaške. Delavci od jutri brez nadomestila za plačo!

Očitno je torej, da večina slovenskih državljanov na vrnitev v Slovenijo (nespametno) čaka na zadnje ure. Tako mejni policisti množično vračanje Slovencev pričakujejo danes in jutri. Vsem potnikom predlagajo, da se na pot pripravijo in izberejo mejne prehode, ki niso tako obremenjeni. Predlagajo jim še, da se na pot odpravijo čim prej, da se izognejo gneči, in da prispejo pravočasno, do ponedeljka do polnoči.

Nadomestila plač delavcev v karanteni od uveljavitve zadnjega protikoronskega zakona 11. julija vnovič krije država, pri tem pa je višina po novem odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni. 


POZOR! Če so bili že pred odhodom zaposlenega na Hrvaško ali v kakšno drugo državo na rdečem seznamu v veljavi predpisi, da mu bo ob povratku v Slovenijo odrejena karantena, potem praviloma ni upravičen do plačane odsotnosti z dela zaradi višje sile, saj najverjetneje niso izpolnjeni vsi elementi za to. Takšen dogodek namreč ni nepričakovan in se mu je mogoče izogniti oz. ga odvrniti.

  • Zaposleni, ki mu je odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo v okviru opravljanja dela za delodajalca, delodajalec pa zanj ne more organizirati dela na domu, pravico do nadomestila plače v višini, ki bi jo prejel, če bi delal, torej do 100 odstotkov povprečne mesečne plače za poln delovni čas.
  • Drugačna pa so pravila, ko gre za karantene, ki niso povezane z delom. Zaposleni, ki se odpravi v državo na zelenem ali rumenem seznamu in mu je ob povratku v Slovenijo odrejena karantena, in delavec, ki mora v karanteno zaradi stika z okuženo osebo izven opravljanja dela, imata tako pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov povprečne mesečne plače za poln delovni čas.
  • V primeru vračanja po določenem roku za vračilo ali odhodu na Hrvaško po že sprejetem vladnem odloku o uvrstitvi te države na rdeči seznam, bo težko uveljavljati višjo silo. Zato delavec nima pravice do nadomestila plače za čas karantene.

MG


VREME

Maribor
delno oblačno
42%
2.1km/h
40%
28°C
29°
27°
28°
Tue
19°
Wed
14°
Thu
16°
Fri
18°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.