Pravilnost in učinkovitost vladnih ukrepov potrjuje ugoden položaj Slovenije na kapitalskih trgih

Slovenska zastava slovensko

Donos na 10 letne obveznice RS na finančnih trgih je negativen (-0,04 %). Pravilnost in učinkovitost vladnih ukrepov za ohranjanje delovnih mest in za spodbujanje investicij potrjuje ugoden položaj Slovenije na kapitalskih trgih.

Ministrstvo za finance je dne 30. 7. izkoristilo povpraševanje uglednega investitorja in izdalo dodatno izdajo 3-letne obveznico Republike Slovenije (zapadlost v 2023) v višini 50 milijonov evrov po rekordno nizki donosnosti do dospetja v višini – 0,492%, kar 27 bazičnih točk več donosnosti do dospetja primerljive obveznice Republike Nemčije, kar je najmanj doslej.

Zaupanje investitorjev v Republiko Slovenijo in pripravljenost za investiranje v državne obveznice po izjemno nizkih donosih je posledica učinkovitih ukrepov vlade v boju proti epidemiji Covid-19. Zaradi teh ukrepov je bila tudi zaustavitev gospodarstva relativno kratka, obsežni podporni programi pa zmanjšujejo posledice epidemije na trg dela in pomagajo vzdrževati financiranje gospodarstva. Za položaj držav evro območja so pomembni tudi sprejeti ukrepi Evropske komisije in Evropske centralne banke.

Ugoden položaj Slovenije na kapitalskih trgih utrjuje tudi potrditev bonitetnih ocen Republike Slovenije v aprilu s strani Moody’s (Baa1, stabilni obeti), v juniju Standard & Poor’s (AA-, stabilni obeti) ter v juliju s strani Fitch Ratings (A, stabilni obeti).

K hitremu okrevanju slovenskega gospodarstva poleg vladnih ukrepov nedvomno prispeva tudi dejstvo, da so javne finance stabilne in banke likvidne, zaupanje investitorjev in bonitetnih agencij pa odraža dejstvo, da Slovenija, kljub težkim epidemiološkim okoliščinam, ostaja stabilna in zaupanja vredna država.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VREME

Maribor
jasno
94%
0.5km/h
4%
19°C
23°
18°
18°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.