Prebivalci Slovenije bolj zadovoljni s svojim življenjem

Slika je simbolna, Vir: Pixabay

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je sporočil, da je bil v letu 2017 materialni položaj gospodinjstev boljši kot leto prej in ljudje bolj zadovoljni s svojim življenjem.

V 2017 bi lahko poravnalo nepričakovane izdatke in si privoščilo enotedenske letne počitnice več gospodinjstev kot v 2016. Gospodinjstva so s svojimi prihodki lažje preživela mesec. Materialno prikrajšanih oseb je bilo manj. Zadovoljstvo s svojim življenjem je v 2017 z ocenami od 7 do 10  ocenilo 72 % oseb ali za 4 % več kot pred letom dni.

Stopnja resne materialne prikrajšanosti je bila v letu 2017 4,5 % ali glede na prejšnje leto za 0,9 odstotne točke nižja. To pomeni, da je približno 90.000 oseb živelo v gospodinjstvih, ki so bila zaradi omejenih finančnih virov prikrajšana za vsaj štiri od naslednjih devetih elementov, ki vplivajo na izračun materialne prikrajšanosti: redno plačilo najemnine ali hipoteke, stanovanjskih stroškov, odplačevanje kreditov, primerno ogrevano stanovanje, poravnava nepričakovanih izdatkov v višini 600 EUR, mesni ali enakovreden vegetarijanski obrok vsaj vsak drugi dan, enotedenske letne počitnice za vse člane gospodinjstva, osebni avtomobil, pralni stroj, barvni televizor, telefon.

Največje breme za 35 % gospodinjstev so bili stanovanjski stroški, ki vključujejo tudi morebitno najemnino ali odplačila hipotekarnih posojil, in jih je bili v letu 2017 za 3 % več, kot v 2016. V letu 2017 je 14 % gospodinjstev zaradi finančne stiske vsaj enkrat z zamudo poravnalo stanovanjske stroške.

Lani je bilo za 2 % več gospodinjstev, ki so s svojimi prihodki preživela mesec brez težav. Delež tistih gospodinjstev, ki so se s svojimi prihodki težko oz. zelo težko prebila skozi mesec, pa se je zmanjšal in sicer glede na leto 2016 za 4 %. Več si jih je lahko privoščilo plačljive prostočasne aktivnosti, oseb, ki so se družile s sorodniki ali prijatelji ob pijači ali na kosilu oz. večerji vsaj enkrat na mesec, je bil približno enako kot pred letom in splošno zdravstveno stanje je bilo ocenjeno kot zelo dobro za petino odraslih oseb in za skoraj dve tretjini otrok.

M. T.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
68%
2.6km/h
75%
18°C
21°
17°
18°
Sun
12°
Mon
13°
Tue
13°
Wed
12°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.