Predsednik vlade Janez Janša na slovesnosti v počastitev 30. obletnice izvolitve Demosove vlade

Lojze Peterle, predsednik prve demokratično izvoljene vlade in predsednik vlade Janez Janša. | Avtor Kabinet predsednika vlade

Na današnji dan (16.5.) namreč obeležujemo 30. letnico, ko je prva demokratična Vlada RS prisegla v takratni slovenski skupščini po tem, ko je po prvih večstrankarskih volitvah v Sloveniji, ki so potekale 8. aprila 1990, zmagala koalicija Demos. Predsednik prve demokratično izvoljene vlade pa je postal Lojze Peterle. Ob začetku današnje slovesnosti so se zbrani z minuto molka poklonili vsem članom takratne vlade, ki so že preminuli ter vsem, ki so svoje življenje v osamosvojitveni vojni dali za domovino.

Slavnostna govornika na današnjem dogodku sta bila Lojze Peterle, predsednik prve demokratično izvoljene vlade in Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. Oba sogovornika sta izpostavila nekatere vzporednice s tedanjim in sedanjim časom. Predsednik republike je tako izpostavil osredotočenost na cilj v kriznih razmerah in v tej luči pozval politiko k sodelovanju, Lojze Peterle pa je poudaril, da je naša glavna težava danes virus razdeljenosti.

Ob začetku današnje slovesnosti so se zbrani z minuto molka poklonili vsem članom takratne vlade, ki so že preminuli ter vsem, ki so svoje življenje v osamosvojitveni vojni dali za domovino. | Avtor Kabinet predsednika vlade

Na slovesnosti sta nastopila tudi akademski kitarist Matic Smolnikar in pevka Klara Koprivec.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VREME

Maribor
delno oblačno
52%
5.7km/h
40%
26°C
27°
23°
25°
Sat
15°
Sun
14°
Mon
17°
Tue
17°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.