kviz

Prihaja zanimiv izziv za mlade v Sloveniji. Šolska sekcija VSO in Nova24TV v sodelovanju z evropskim poslancem Milanom Zverom vabijo dijake in osnovnošolce 8. in 9. razreda na tekmovanje v znanju o zgodovini nastanka slovenske države. Kviz, Slovenija moja država!

Kviz Slovenija moja država

Organizatorji tekmovanja poudarjajo, da ne smemo nikoli pozabiti poguma, ponosa in vztrajnosti tistih, ki so se bojevali in vztrajali pri nastanku samostojne Slovenije in današnji mladini omogočili lepšo prihodnost. »Prav je, da poznamo vsa obdobja pogumnega naroda, ki je »stal in obstal« skozi vse vihre, potujčevanja, grozo dveh svetovnih vojn in vojne za osamosvojitev,« poudarjajo organizatorji. Vsi udeleženci tekmovanja bodo prejeli priznanje domoljub, najboljše pa bodo pričakale tudi privlačne denarne nagrade in izlet v Bruselj.

Tekmovanje v obliki kviza

»Zgodovina Slovencev sega daleč pred ponosno leto 1991, ko smo dobili lastno državo. Prav je, da poznamo vsa obdobja pogumnega naroda, ki je »stal in obstal« skozi vse vihre, potujčevanja, grozo dveh svetovnih vojn in vojne za osamosvojitev. S tem namenom organizacijski odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve – VSO, Televizijska hiša Nova24TV in pisarna evropskega poslanca Milana Zvera vabi učence zadnjih dveh razredov osnovne šole ter dijake srednjih šol, da se udeležijo tekmovanja iz znanja slovenske zgodovine,« so zapisali organizatorji tekmovanja in dodali, da je »Slovenija, moja država« tekmovanje, ki je namenjeno osnovnošolcem 8. in 9. razreda ter dijakom srednjih šol. Cilj natečaja je okrepiti zavest otrok o pomenu nastanka slovenske države, evropskih vrednot in demokracije v Sloveniji. Tekmovanje bo potekalo v obliki kviza, na katerem bodo sodelujoči odgovarjali na naključni sklop vprašanj. Če bodo pravilno odgovorili na vprašanja, se bodo uvrstili v naslednji krog tekmovanja do finala, piše Demokracija.

Kvalifikacije za tekmovanje, ki bo potekalo v televizijskem studiu televizije Nova24TV predvidoma maja, so se začele v spletni obliki 14. aprila 2021 ob 17. uri, ko se je odprla tekmovalna spletna stran televizije Nova24TV. Učenke, učenci, dijakinje in dijaki bodo lahko pristopili k spletni kvalifikaciji v času od 14. aprila do 30. aprila 2021. Če epidemiološka slika in ukrepi ne bodo dovoljevali organizacije tovrstnega tekmovanja v studiu, se bo to prestavilo na jesen. Na kviz lahko pristopite na tej povezavi.

Ker bo število sodelujočih na kvizu omejeno, se bodo nanj uvrstili tisti, ki so najhitreje rešili kviz. Če med tekmovalci ne bo nikogar, ki bi v spletnem delu pravilno odgovoril na vsa vprašanja, se bodo na tekmovanje uvrstili tisti, ki bodo pravilno in najhitreje odgovorili na največ vprašanj. Ko bo tekmovalec v spletnih kvalifikacijah odgovoril na vsa vprašanja, bo na svoj elektronski naslov dobil pravilne rešitve – odgovore na vprašanja in izračunani skupni čas odgovarjanja na vprašanja. Kot že omenjeno, se bo tekmovanja v televizijskem studiu udeležilo omejeno število sodelujočih, in sicer štirje v vsaki oddaji.

Vse o kvizu boste sproti izvedeli tudi na našem portalu.

Prvouvrščeni bo prejel dva tisoč evrov, drugouvrščeni tisoč evrov, tretjeuvrščeni pa petsto evrov. Prvih deset uvrščenih tekmovalcev bo za nagrado prejelo izlet v Bruselj v spremstvu enega od staršev ali učitelja (spremstvo ni nujno za polnoletne dijake) ter predstavnikov VSO in Nova24TV, kjer si bodo ogledali evropski parlament ter se srečali z Milanom Zverom in drugimi evropskimi poslanci.

Kviz je med poslanci leve opozicije dvignil veliko prahu. Mogoče, bi ga manj, če bi bil kviz namenjen socializmu.

MP