Primite se za denarnice! Poslanci koalicije sprejeli zakon, ki vam bo znižal plačo

golob robert
Robert Golob, slika je simbolna, fotomontaža, Demokracija

Sedaj je dokončno. DZ je danes po vetu vnovič podprl novelo zakona o dohodnini. Ponovno odločanje so zahtevali državni svetniki. 

Novela zakona določa, da se splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci za dohodnino, s 1. januarjem 2023 ne bo zvišala na 5500 evrov, kot je določeno zdaj, pač pa le na 5000 evrov. Nadaljnja postopna zvišanja na 7500 evrov do leta 2025 se ob tem odpravljajo. Dodatna splošna olajšava se bo po novem priznala zavezancem s skupnim dohodkom do 16.000 evrov, kar v primerjavi z veljavnim zakonom pomeni približno 2280 evrov več. Davčni razredi ostajajo nespremenjeni, se pa stopnja davka v zadnjem, petem dohodninskem razredu, vrača nazaj na 50 odstotkov, kot je veljalo pred marca sprejetimi zadnjimi spremembami zakona.


[color-box color=”blue”] Kar 49 poslancev iz Gibanja Svoboda, stranke SD in Levice, vam je omogočilo torej NIŽJE plače! Proti je bilo 24 poslancev SDS in NSi.[/color-box]

Spremembe so tudi glede obdavčitve samostojnih podjetnikov, ki so vključeni v sistem normiranih odhodkov. Za tiste, ki imajo do 50.000 evrov letnih prihodkov, se bo še vedno priznavalo 80 odstotkov normiranih odhodkov, za tiste nad to mejo pa se bodo priznani normirani stroški znižali na 40 odstotkov.

Še kdo pleše?

VREME

Maribor
oblačno
63%
2km/h
89%
29°C
31°
27°
28°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
21°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.