Prva seja. Povečali bi ministrstva in si podredili RTV?

zajem slike
V sredo bo prva zelo burna seja. Opozicija napoveduje celo referendum?

V sredo bodo poslanci na prvi izredni seji državnega zbora obravnavali predlog sprememb zakona o vladi. Predlog zakona se nanaša na ureditev sestave vlade, konkretno na povečanje števila ministrstev.


Golob naj bi povečal število ministrstev

Poslanska skupina s prvopodpisanim predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golobom predlaga pet novih ministrstev, skupaj torej 19 ministrstev, kar je največ do sedaj v zgodovini Slovenije. Nenazadnje, bili bi edina država v Evropi, ki bi imela toliko ministrstev. Predlog zakona bodo obravnavali po skrajšanem postopku, saj se koalicijskim partnerjem mudi s sestavo vlade. A Golobu ne bo šlo tako gladko. Pričakovati je mogoče burno razpravo, opozicija namreč nasprotuje višanju ministrstev in lahko zahteva celo referendum.

[color-box color=”blue”] Predlagatelji namreč predlagajo, da bo 15. slovensko vlado, ki bo mandat predvidoma nastopila 3. junija, sestavljalo 19 ministrov in eden brez resorja, skupaj torej 20. To je največ doslej v samostojni Sloveniji, potem ko je bila šele leta 1992 sprejeta nova ustavna ureditev. Aktualna vlada Janeza Janše je imela 14 ministrov in tri ministre brez resorja, skupaj torej 17. [/color-box]

Poslanci tudi o RTV

Pred poslanci bo tudi predlog sprememb zakona o RTV Slovenija. Stranka SDS je pri tem prehitela Gibanje Svoboda in novelo zakona o RTVS v postopek vložila pred njimi. Golob je kot eno izmed prednostnih nalog napovedal hitro spremembo ureditve, po kateri imajo zdaj v nadzornem in programskem svetu večino desne stranke. Že pripravljen predlog zakona o RTVS, s katerim bi upravljanje spet pridobila leva sredina, so vložili poslanci nove koalicije s prvopodpisano, nekoč (neodvisno) novinarko Mojco Šetinc Pašek iz Gibanja Svoboda. A so vladajoči naleteli na problem. Poslanska skupina SDS s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, je predlagala spremembe načina plačevanja RTV prispevka in s tem prekrižala načrte nove koalicije, saj bo to zamaknilo sprejem zakona, ki ga je vložila stranka Gibanja svoboda. Se tudi o plačevanju (prisilne) naročnine na RTV obeta referendum?

VREME

Maribor
pretežno oblačno
84%
0.5km/h
58%
14°C
17°
12°
14°
Sat
13°
Sun
12°
Mon
14°
Tue
12°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.