slika: demokracija

Tisti, ki so doživeli leta 1980 pogreb komunističnega diktatzorja Josipa Broza Tita so jokali za navadnim peskom. V krsti naj namreč nebi bilo trupla.

V trugi le pesek!

Takrat je bil pogreb nekdanjega komunističnega diktatorja Tita 8. maja 1980 pod nadzorom Službe državne varnosti nekdanje Jugoslavije. Ta je bil velika preizkušnja za takratni jugoslovanski varnostni sistem in tajne službe. Dr. Obren Đorđević, ki je 40 let delal v službi državne varnosti in je bil načelnik službe za državno varnost Srbije, po pisanju tujih medijev pa trdi, da v Titovi krsti, ki je bila postavljena na ogled v zvezni skupščini, ni bilo Titovega trupla, ampak le pesek.

Ko je komunistični diktator umrl, so posamezni člani predsedstva SFRJ, predvsem Stevan Doronjski in Stane Dolanc, želeli, da se Titovo truplo balzamira in postavi v mavzolej, kot so tudi Lenina na Rdečem trgu. To naumnost pa je preprečilo kar titovo telo samo, saj je bilo polno raznih zdravil in je začelo prehitro razpadati, ter okoli sebe širiti neprijeten vonj. Iz medicinskih in higienskih razlogov so se predvsem Dolanc, Brane Mikulić in Doronjski odločili, da ga bodo pokopali v krsti brez trupla. Truplo so tako verjetno morali zažgati ali pa ga hitro pokopati, da ni preveč smrdelo

Tako je takrat na tisoče ljudi jokalo za krsto z navadnim peskom. No, v šoli so nas seveda učili drugače.

vir: Slovenske novice

MG