UDBA zloglasna zločinska organizacija, ki je v grob spravila številne Slovence. Njene naloge so bile uničevanje notranjega sovražnika, prepoznavanje politično nekorektnih elementov in sankcioniranje le teh.

Naloge UDBE

Tajna policija je delovala po vzoru NKVD v Sovjetski zvezi ali Gestapa v Nemčiji, in tretji steber oblasti v Jugoslaviji dokazuje, da je v resnici šlo za diktatorsko državo.  Po končani vojni se leta 1946 formira UDBA, ki se deli na civilni del UDBA in vojaško obveščevalno službo imenovano KOS. Njene naloge so bile uničevanje notranjega sovražnika, prepoznavanje politično nekorektnih elementov in sankcioniranje le teh. Naloge so tudi obsegale nadzorovanje politične emigracije v tujini. V Jugoslaviji jim je zakon dajal skoraj neomejene pristojnosti, v tujini pa so delovali ilegalno. V tujini so opravili niz umorov, izsiljevanj in ugrabitev. Šele po razpadu Jugoslavije pa so prišle na plano tudi druge aktivnosti, s katerimi se je ta služba ukvarjala.

Tako smo državljani najprej izvedeli, da UDBA svoje delovanje v tujini financira predvsem z tihotapljenjem cigaret in alkohola preko Italije, tihotapljenjem heroina in kokaina iz Afganistana in distribucijo le tega, šele nekje leta 1999 pa smo izvedeli za še en zločin, ki ga je ta tajna policija počela v imenu komunistične partije Jugoslavije in posledično tudi komunistične partije Slovenije. Ker gre za resnično podel in brezsrčen zločin, ki pokaže vso podlost komunistične partije in ideologije, kateri so Jugoslovanski komunisti slepo sledili vse do svojega bridkega konca, piše portal Arrevija.


Nekaj zanimivih imen UDBE:

 • MITJA MERŠOL- novinar dela, poslanec PS, kodno ime »lingvist« prostovoljec,
 • VENO  TAUFER- pesnik, kodno ime »Filozof« prostovoljec,
 • ZMAGO JELINČIČ- poslanec , kodno ime »Padalec«,
 • MARJAN BAUER, nekdanji urednik SLOVENSKIH NOVIC,
 • SAMO BEVK poslanec SD v parlamentu-prostovoljec, aktiven pri čiščenju arhivov leta 1990 in 1991,
 • TONE FORNEZZI -TOF urednik Nedeljskega Dnevnika-prostovoljec,
 • ZDENKO ROTER, svetovalec MILANA KUČANA,
 • MANCA KOŠIR-PROFESORICA NA FDV, sodelavka RTV Slovenija-redna sodelavka SDV,
 • MATJAŽ ZANOŠKAR-bivši poslanec Pozitivne Slovenije in Desusa,
 • MITJA MOČNIK, veleposlanik v Črni gori, afera JBTZ, uslužbenec SDV,
 • JERNEJ SEKOLEC, slovenski član arbitražnega sodišča, afera Pirangate,
 • MATJAŽ ZANOŠKAR, nek. poslanec DeSUS, član PS, župan Slovenj Gradca
 • PRIMOŽ HAINZ, podpredsednik DZ RS, DeSUS, sekretar Držav. sveta, LDS, gen. sekretar Soc. stranke,
 • MANCA KOŠIR (Godina), stranka TRS, profesorica novinarstva na FDV,
 • ZDENKO ROTER, svetovalec Milana Kučana, profesor na FSPN, Udba/SDV, specializiran za preganjanje duhovnikov,
 • IVAN ERŽEN, zadnji načelnik SDV, uničevalec arhivskega gradiva,
 • JANEZ ZEMLJARIČ, CK ZKS/ZKJ, načelnik SDV, sekretar za notranje zadeve, Eti Par d.o.o., “boter” Vrhunca UKC,
 • JANEZ ŽIROVNIK, ex-SDV, ex-SOVA, sodnik okrožnega sodišča v Mariboru,
 • BOŠTJAN ŠEFIC, ex-SDV, zakladnik črnega fonda SOVE, DS MNZ… in še veliko drugih!

Novačili največje kriminalce v Sloveniji?

Socialistična tajna policija naj bi novačila tudi najhujše kriminalce s področja Jugoslavije. Tako je znan sodelavec UDBE bil tudi zloglasni poveljnik Srbskih prostovoljcev v vojnah na področju bivše Jugoslavije ŽELJKO ARŽNJATOVIĆ-ARKAN. V tujini je za UDBO opravljal umazane posle, kot so umori političnih emigrantov, ugrabitve le teh ali ustrahovanja. Za nagrado je po Evropi skupaj z ostalimi sodelavci vlamljal in ropal zlatarne , banke in draguljarne. Nakradeno blago je potem s pomočjo oblasti preprodajal v Jugoslaviji. in to ni bil osamljen primer. Na podlagi vseh zgoraj zapisanih dejstev gre sklepati da je šlo za prefinjeno združbo kriminalcev pod krinko socialističnega sistema, ki je pri vseh zločinih sodeloval in igral vidno vlogo. Piše portal Arrevija.

Imeli naj bi 80.000 tekočih metrov celotnega arhivskega gradiva?

Zločinski sistem, ki je vladal v Jugoslaviji, se je skozi ves svoj čas vladanja zavedal, da grobo krši temeljne človeške pravice in prav zaradi tega je ob propadanju komunističnega sistema še enkrat kršil vse norme in uničeval arhivsko gradivo tajne komunistične policije UDBE. Arhiv danes hrani 80.000 tekočih metrov celotnega arhivskega gradiva, od česar se le 403,2 tekočega metra gradiva v papirni obliki in na mikrofilmih nanaša na delovanje tajne službe prejšnjega režima.

Po navedbah arhivistov, zgodovinarjev in raziskovalcev naj bi bil večji del gradiva nekdanje tajne službe uničen, delno že leta 1967, delno pa v letih 1989 in 1990. Javno objavljene evidence arhiva kažejo, da je od 17.000 dosjejev nadzorovanih oseb v Sloveniji ter dosjejev uslužbencev, sodelavcev in virov SDV, ki so v veliki meri nastali v obdobju 1975-1990, danes ostalo ohranjenih le še 4000, kar pomeni, da manjkajo približno štiri petine dosjejev. Na uničenje arhivov SDV kažejo tudi poročila delovne skupine za oceno dela Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Za vse zločine UDBE očitno ne bo nihče odgovarjal

viri: Arrevija, Betapublishwall

MG