Renski rizling Vinogradništva Toplak

Renski rizling
Renski rizling

Na obronkih Slovenskih goric, med Vurberkom in Ptujem, je mala vasica Grajnščak in tam je doma Renski rizling iz Vinogradništva Toplak.

Zgodovina Renski rizling

Sorta Renski rizling (nem. Rheinriesling) je znan tudi pod imeni rizling ali beli rizling. V svetovnem merilu, je poznan, kot najbolj kakovostna sorta. Izvira iz Porenja v Nemčiji. Skoraj 2/3 svetovne proizvodnje rizlinga prihaja iz Nemčije, vendar jo najdemo tudi v  Avstraliji, Novi Zelandiji, Južni Afriki, Franciji, Sloveniji in Avstriji.


V Sloveniji je bil prvič posajen leta 1822 na posestvu Meranovo nad Limbušem, kjer jo je zasadil nadvojvoda Janez Habsburško-Lotarinški (danes so vinogradi pod okriljem Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede).

Renski rizling najbolje uspeva na najboljših legah in ob visoki vlažnosti zraka. Ljubša so mu topla, rahla tla. Najvišjo kakovost dosega na suhi, kamniti prsti iz magmatskih kamnin. V kozarcu se pokaže v zelenkasto rumeni barvi.

Zanj so značilne note belega cvetja, rumenega sadja in citrusov. Z zorjenjem pridobi aromo po petroleju, kerozinu, po dimu, medu, akaciji in še kaj bi lahko našteli. Zaradi sortno značilne močne kisline, je pri Renskem rizlingu potrebna zelo pozna trgatev.

Renski rizling Vinogradništva Toplak

Vinograd Alojza in Majde Toplak, leži na izredno sončni strani. To so idealni pogoji za uspevanje Renskega rizlinga.  Renski rizling Vinogradništa Toplak pa uspeva še zaradi enega idealnega pogoja.

Bližine reke Drave, ki vinu doda svežino in usklajeno cvetlico, kar pomeni, da ima ta vrsta vina posebno in bogato noto okusa. Renski rizling, ki ga po svetu označujejo tudi za kralja vin ima tukaj še posebno dobre pogoje za rast. 

[color-box color=”blue”] Preberite tudi: Izleti po Sloveniji, organizirajte teambuilding[/color-box]

Zgodovina vinogradništva

Kultura vzgajanja vinske trte je stara okoli 9000 let in se je začela na bližjem vzhodu. Od tam se je razširila v sredozemski prostor, v antično Grčijo, Rimski imperij, od tam pa tudi na naše področje.

Na Slovenskem se je resnejši pristop k vinogradništvu začel v drugi polovici 19. stoletja, ko so se na tem območju začela pojavljati prva večja posestva in tudi prve šole kletarjenja. Razvoj vinogradništva je za kratek čas prekinil pojav trtne uši, ki je v istem času opustošila vinograde v Sloveniji.

To je vodilo v popolno obnovo vseh vinogradov in s tem tudi začetek sortnega pridelovanja grozdja in vzgojo novih vrst trt. Zavetniki vinogradnikov so sveti Urban, sveti Urh in sveti Martin.

Resnski rizling Vinogradništva Toplak prejema tudi zlate nagrade

Renski rizling

Vinske gorice v okolici vurberškega gradu, so bile že v času grofov znane po odličnem Renskem rizlingu, ki so ga prodajali tudi na Dunaj. Renski rizling Vinogradništva Toplak se vedno znova potrjuje na vinskih ocenjevanjih z zlatimi medalijami ali pa ga označijo za prvaka sorte. 

VREME

Maribor
oblačno
98%
0.5km/h
100%
18°C
20°
17°
17°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.