Rez stare trte

S tem mesecem se je začela koledarska pomlad in s tem tudi postopno dela v naravi. Konec tedna je v sončnem dnevu  mestni viničar Stane Kocutar  na Lentu v Mariboru na 38. prireditvi v čast Stare trte, trto obrezal. Prireditev je spremljal bogat kulturno-etnografski program.

Častni govornik na prireditvi je bil župan Andrej Fištravec, ki je povedal: “Lani smo iz potomk stare trte zasadili vinograd, posajenih je bilo 500 trsov, za katerega bodo skrbeli dijaki Biotehniške šole. Za vse turiste in ostale ljubitelje stare trte bo tako od leta 2020 na voljo dovolj vina za spomin, pa tudi za veselje.”

Ob rezu Stare trte mariborska občina tradicionalno vsako leto podeli cepiče. Letos so cepiče prejela mesta Freising v Nemčiji, Somboteli na Madžarskem, St. Anna am Aigen v Avstriji, Škofja loka, Sv. Jurij ob Ščavnici, Društvo vinogradnikov Ostrožno, Igralniško-zabaviščni center Mond iz Šentilja, Društvo klub dišeči Traminec, Prostovoljno gasilsko društvo Gajevci Placerovci ter Evangeličanska cerkvena občina Bad Urach in Seeburg v Nemčiji. Obiskovalci prireditve pa so  lahko kupili cepljenke potomk Stare trte.

Grozdje Stare trte je sorte žametovka oz. modra kavčin,  to je eno izmed najstarejših žlahtnih vinskih sort na Slovenskem. Njena potrjena starost  je več kot 400 let in je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi. Letni pridelek je med 35 do 55 kg grozdja, iz katerega pridelajo približno 25 litrov vina, ki je ustekleničeno v 2,5dl stekleničke Oskarja Kogoja. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije.

Stara trta je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Rasla je ob mestnem obzidju in preživela srdite boje in požare, ki so v srednjem veku mesto večkrat objeli, bolezni (trtna uš) in bombandiranje mesta v 2. svetovni vojni.

Zavod za turizem Maribor Pohorje je v vabilu na prireditev zapisal: »Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek«.Seveda se s to trditvijo strinjajo vsi mariborski vinarji.