RTV se poslancu Simonoviču ne bo opravičil zaradi zapisane lažne novice Evgenije Carl?

Eugenija carl , častno razsodišče
Eugenija carl, slika: v fokusu

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski, se je po valu kritiko nad nedavnem razvpitem primeru spornega poročanja novinarke Eugenije Carl o diplomi poslanca Desusa Branka Simonoviča, postavila na stran novinarke?


Opravičila RTV, poslancu Simonoviču ne bo!

Zakaj imamo Varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija? Zato, da ščiti gledalce in poslušalce RTV, ali da ščiti razvpite zaposlene novinarke, ki zapišejo laži in jih sproducirajo kot dobro brane novice. Spomnimo. RTV Slovenija je zaradi lažnega poročanja novinarke Evgenije Carl dobilo zahtevo po opravičilu zaradi lažnega poročanja glede diplome poslanca Branka Simonoviča:

Spoštovani. Pišem vam v zvezi z napadom novinarke Evgenije Carl v zvezi z poročanjem, da je diplomsko delo poslanca Simonovića ponaredek, kar je ostudna laž. Poslanec Marko Simonović je sam dokazal, da ima diplomo in da so vse obtožbe imenovane novinarke čista laž, za katero bi se morala javno opravičiti, pa se ni. Za to zahtevam ustrezni postopek zoper že imenovano novinarko zaradi zavajanja i laganja javnosti in hkrati pričakujem, da se bo imenovana novinarka javno opravičila poslancu Marku Simonoviću za izrečene laži, kar je tudi kršenje novinarskega kodeksa, to pa se poštenemu novinarju niti slučajno ne bi smelo zgoditi. Prosim za ustrezno ukrepanje z vaše strani! Lep pozdrav,

A Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija je drugačnega mnenja in opravičila poslancu Simonoviču ne bo. Tako je zapisala (vir: požareport): “Menim, da se novinarju, uredništvu ali mediju ni potrebno opravičiti za objavo informacije, ki jo je pisno posredoval uradni, pristojni vir. Menim, da novinarka in uredništvo, nista imela razloga dvomiti o resničnosti podatkov pridobljenih pri javni univerzitetni ustanovi in da so bile informacije uporabljene in objavljene v dobri veri, da je formalni oziroma uradni vir, ki jih je posredoval tudi verodostojen.”

Da prevedemo to v razumljiv jezik, vrana vrani ne izkljuje oči, tudi na RTV-ju ne.

P.M.

 

VREME

Maribor
jasno
95%
0.5km/h
4%
19°C
19°
18°
18°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.