tina
slika: Primorske novice

Še ena zgodba, ki bi bila za rubriko saj ni res, pa je je zagotovo ta. Računsko sodišče je mnenja, da bi bilo potrebno plače funkcionarjev dvigniti za 20 do 40 odstotkov.

Kakšne so sedaj plače ministrov in ministric?

Predsednik vlade Marjan Šarec je v mesecu maju prejel 5.653 evrov bruto plače, kar je manj, kot je maja prejel njegov minister za finance Andrej Bertoncelj, 5.795 evrov. Sledi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, maja je dobil 5.390, sledi pa mu javnosti precej manj znan Iztok Purič, minister brez listnice, odgovoren za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki je maja prejel 5.374. Rudi Medved, minister za infrastrukturo je imel maja bruto plačo 5.373, kar je malenkost več kot njegov kolega na obrambnem ministrstvu Karl Erjavec, ki je dobil 5.326, kar je nekaj malega več kot je dobil njegov naslednik na zunanjem ministrstvu Miro Cerar, ki je prejel 5.310. Alenka Bratušek pa 5.199 evrov . Če pogledamo še neto plače, v 17 članski ministrski ekipi čez tri tisoč evrov ostane premieru in še sedmim ministrom in ministricam. Piše Žurnal.

Zakaj povišanje plač?

In zakaj povišanje plač ministrom? Računsko sodišče pravi: v tem trenutku je kar veliko število funkcionarjev in predstojnikov organov, ki imajo nižje plače kot javni uslužbenci. Da bi ta nesorazmerja odpravili, je Računsko sodišče pripravilo dve projekciji. Po prvi bi kot najvišji plačni razred določili 70. plačni razred, po drugi 75. Glede na to, da en plačni razred pomeni za štiri odstotke višjo plačo, bi to za funkcionarje pomenilo od 20 do 40 odstotkov višje osnovne bruto plače.  To je lahko podlaga za pogovore, gre pa za politično odločitev, pravi Vesel. “Dejstvo je, da poseg v plače funkcionarjev politiki ne prinese pozitivnih točk in se vedno čaka na pravi trenutek.”

Ali ministri za svoje delo, ki ga opravljajo res potrebujejo višje plače? Odgovor prepuščamo vam!

M.G.