Dvig povprečnin občinam je tudi zaveza Janševe vlade, s katero so se koalicijske stranke zavezala s koalicijsko pogodbo.

Mariboru skoraj 4 milijone več

V DZ RS je bil obravnavam 2. protikorona zakon. V njem pa sprejet odlok o dvigu povprečnin za občine, kar se je doreklo že v koalicijski pogodbi. Šarčeva vlada je v svojem mandatu takemu odloku nasprotovala. S tem pa je občine pahnila v še večjo krizo. Številni župani so še v času Šarčeve vlade, stranki SDS izkazali podporo pri dvigu povprečnin, zanimivo da vmes ni bilo nekaterih županov SD in ostalih levih strank. Danes vlada Janeza janše popravlja zakon in dviga povprečnine.

Maribor bo tako dobil kar 3.906.511 evrov več denarja, oziroma skupno 69.942.796 evrov.

Maribor nameni vsako leto dobrih 4 mio evrov za vzdrževanje in gradnjo cest, ulic in mostov. Slabih 4 mio evrov gre za športne programe, šport mladih in športne objekte. Dobrih 4 mio za socialno varstvo starejših občanov (spomnite se težav pri financiranju domov upokojencev). Maribor praktično za vsak večji projekt najema kredite in župan ob vsaki priložnosti pove, da država Mariboru dolguje milijone iz premalo obračunane povprečnine.

Izjava predsednika Vlade, Janeza Janše

Ob tem je predsednik vlade Janez Janša povedal: “Se pravi z njim (z 2. proti krona zakonom op.a.) dvigamo tudi povprečnine za občine, ki so roko na srce v času te epidemije odigrale izjemno pomembno vlogo, veliko stvari, ki so omogočile, da je življenje kolikor toliko potekalo normalno, kjer vseh teh omejitev, je rezultat dobrega delovanja lokalne samouprave oziroma pravilnih odločitev na občinskem nivoju. In se županom in vsem, ki so bili vključeni v to aktivnost v razmerah, s kakršnimi se prej nikoli še soočali, še enkrat iskreno zahvaljujem. Ta sredstva, ki jih bodo dobili s pomočjo višjih povprečnin niso sredstva za odpravljanje posledic korone, to so sredstva, ki jih občine potrebujejo za normalno življenje, dočim – bomo skušali v nadaljevanju – vse stroške, ki so občinam nastali zaradi spopada z epidemijo, v okviru danih realnih možnosti, seveda nasloviti posebej.”

Bodo pa denar z veseljem vzeli tudi župani Velenja, Ptuja, Ajdovščine, Murske Sobote, Metlike, Radeč, Slovenskih Konjic, Radelj ob Dravi in ostalih občin, katere vodijo župani Socialnih demokratov. Ta stranka je bila v Šarčevi vladi namreč največji nasprotnik višjih povprečnin.

MG