Šarec zgradil nevidno šolo. Občina Kamnik bo sedaj s pomočjo vlade zgradila pravo!

šarec

Po tem, ko je Marjan Šarec v Kamniku zgradil prvo nevidno šolo na svetu in zanjo že porabil 1.5 milijona, bo sedaj vlada, skupaj z občino končno to šolo tudi RES zgradila.


S pomočjo vlade se bo v Kamniku končno začela graditi osnovna šola

Metanje puške v koruzo je očitno za Marjana Šarca nekaj povsem normalnega. Najprej je Šarec vrgel puško v koruzo pri izgradnji osnovne šole v domačem Kamniku, za katero je porabil že skoraj 2 milijona evrov, potem pa je vrgel puško v koruzo tudi kot predsednik vlade. In čeprav so pred njegovo hišo zgradili visok zid, da se Marjan lahko skrije pred ljudmi in skače v prazen bazen, pa dejstvo ostaja eno. Nesposobnim ni pomoči.

Osnovna šola Frana Albrehta se že vse od leta 1994 sooča s hudo prostorsko stisko. Šola je bila zgrajena leta 1963, v vsem tem času pa so otroci pri pouku v premajhnih učilnicah, prav tako pa je premajhna tudi jedilnica. Stavba je namreč tudi potresno in požarno nevarna in ima vrsto prostorskih, tehničnih, funkcionalnih in predvsem pa varnostnih pomanjkljivosti. Med drugim pa je šola tudi izjemno energetsko potratna. Po pisanju Dela dodatno strokovno pomoč izvajajo v hišniškem stanovanju, montažne učilnice pa so postavljene kar na hodniku. Evakuacijski vaji v letih 2006 in 2008 sta tudi pokazali, da bi v primeru potresa ali požara bilo največ ponesrečencev na stopnišču. Piše portal Nova24TV.

V času županovanja Šarca v Kamniku je iz občinskega proračuna, izpuhtelo več kot 1,5 milijona evrov samo za 8 let projektiranja OŠ Frana Albrehta, ki se sploh še ni pričela graditi, po konservativnih ocenah pa se je vrednost celotnega projekta, brez že omenjenih stroškov projektiranja, povzpela že na kar 21 milijonov evrov, pri čemer gre glede na vrednost za enega najdražjih projektov v tej občini in eno najdražjih osnovnih šol. Šarec je kot župan tudi najmanj prispeval v sklad za šole, medtem ko o prenovi ali novi šoli ni bilo niti duha ne sluha.

Kot kaže, bo nesrečna šola v Kamniku vendarle zgrajena. Po raznih nagajanjih in pritožbah bo šolo v Kamniku gradil Kolektor, župan občine Kamnik Matej Slapar pa pravi, da že poteka iskanje sredstev v obliki posojil. Občina za zaprtje finančne konstrukcije potrebuje posojilo v višini 12,5 milijona evrov. Letos se lahko zadolžijo v višini načrtovanih naložb brez upoštevanja gradnje OŠ Frana Albrehta za 10,4 milijona evrov. Preostali del posojila se bo najel v proračunskem obdobju 2022–2023, je pojasnil Slapar. Občina upa na državno pomoč pri gradnji šole preko razpisov, ministrstvo pa bo imelo v naslednjih treh letih za 72,5 milijona evrov dodatnih sredstev, ki jih bo lahko namenila gradnjam šol in vrtcev. Podžupan Bogdan Pogačar je pojasnil, da bi lahko po podpisu pogodbe s Kolektorjem graditi pričeli avgusta ali septembra.

A ta šola, za razliko od Marjana Šarca, ne bo nevidna. Bo prava in sodobna osnovna šola, kar navsezadnje kamniški otroci tudi potrebujejo. 

P.M.

 

VREME

Maribor
oblačno
83%
2.1km/h
91%
23°C
24°
22°
23°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.