Stavbo “Kremelj”, kot jo poimenujejo domačini v Novi Gorici, je leta 1957 zgradil takratni ljudski odbor in obsega 800 kvadratnih metrov, njena vrednost pa presega 700 tisoč evrov.

SD mora vrniti prostore občini Nova Gorica

Trinajst let pozneje jo je prevzela Zveza komunistov Slovenije, nato pa jo je v upravljanje po osamosvojitvi prejela Stranka socialnih demokratov. Spor traja že od leta 2001, kjer je med večkratnimi poskusi odvzema, vedno zmagala SD. Tokrat je mestna občina Nova Gorica vložila prave argumente, saj jim je pri tem ugodilo višje sodišče.

Sodba je pravnomočna, zato so morali Socialni demokrati že pričeti s prenosom stavbe občini. Po besedah Socialnih demokratov bodo sodbo spoštovali in so na predajo pripravljeni, a na sodbo ne bodo pristali. Sodbo so ocenili kot netočno in pavšalno, zato so že vložili pravno sredstvo – revizijo na vrhovno sodišče, saj želijo z argumenti dokazati, kako je vsa stvar prevzema zgodovinsko potekala. “Glede na to, da je pravnomočna, jo Socialni demokrati tudi priznavamo, sicer pa se z njo ne strinjamo, saj sta obe sodbi nekoliko različni,” je sporočil Dejan Levanič, glavni tajnik Socialnih demokratov.

Ja težko je priznati poraz komunistom, tako leta 1991, kot tudi danes, ampak tako pač delujejo Socialni demokrati, nasledniki komunistov in častilci diktatorja Tita.

MG