SDS Maribor nasprotuje prodaji Farmadenta. Proračun je v drugi obravnavi pri 167 milijonih evrih!

slika: politikis

Proračun Mestne občine Maribor za letos naj bi se v drugi obravnavi, ki jo bodo mestni svetniki opravili v četrtek, zvišal za skoraj milijon evrov na 167 milijonov.

ARSENOVIČ UPOŠTEVAL VRSTO UKREPOV SVETNIŠKE SKUPINE SDS

Župan Arsenovič se je pri dogovorih s političnimi strankami malo omehčal, po tem, ko so ga zapuščali njegovi koalicijski partnerji. Končno je začel poslušati tudi druge in doumel, da je župan celega mesta in da občina ni njegov privatna restavracija.

Tako je Saša Arsenovič upošteval tudi 6 poglavitnih predlogov, pripomb ali stališč svetniške skupine SDS, podane na 18. redni seji MS MOM, ob obravnavi Odloka o proračunu MO Maribor za leto 2021 in leto 2022:

 1. V okviru proračunskih možnosti so bila povišana sredstva na PP 102000 –
  Investicije v objekte šol (750.000 za leti 2021 in 2022) in dodatna PP za izdelavo
  projektne dokumentacije za izvedbo celovitih energetskih obnov objektov vzgoje,
  izobraževanja ter razsvetljave v vrednosti =413.000 EUR. (projekt ELANA, iz
  katerega bo MOM upravičena do sofinanciranja v višini 90 % vrednosti oz. =
  371.700 EUR,
 2. V II. branju proračuna se odpre nova PP 151414 – Igrala na javnih površinah, na
  kateri se planira =100.000 za 2021 in 100.000 v letu 2022,
 3. Za leto 2021 so zagotovljena dodatna sredstva =60.000 EUR za stroške izvedbe
  arhitekturnega natečaja za ZP Tezno, MOM pa na sofinanciranje računa na državni
  proračun in sredstva EU,
 4. Nadaljuje se izgradnja 4. b faze ceste na relaciji Malečnik – Trčova, kjer je za izvedbo
  v Načrtu razvojnih projektov zagotovljenih za leto 2021 =800.000 EUR,
 5. V letu 2021 se izvede izgradnja postajališča in obračališča pri OŠ Malečnik v višini
  =235.000 EUR , ki bo zagotavljala varnost naših otrok.
 6. Za leto 2021 so na PP 153201 – Investicije in investicijsko vzdrževanje javne
  razsvetljave planirana izgradnja javne razsvetljave na relaciji Malečnik – odcep
  Grušova.

A na načrtovano prodajo kapitalskih deležev (družba Farmadent), v načrtovani višini 10.200.000 EUR, se svetniška skupina SDS ne strinja. “Prav tako nimamo pozitivnega mnenja v zvezi z izjemno visokim planiranim zadolževanjem v višini 16.000.000 EUR, saj je po našem mnenju sicer proračun ambiciozno investicijsko naravnan, vendar nerealen glede na realizacijo v preteklih proračunskih obdobjih,” so zapisali v svetniški skupini SDS.

Katere projekte pomembne za mesto je izpostavil župan Saša Arsenovič?

“V 2020 je bilo realiziranih skoraj 121 milijonov evrov, kar je rekord v zgodovini Maribora. To pomeni, da dejansko delamo in izvajamo projekte. Če bomo tudi ta proračun realizirali pri okoli 80 odstotkih, kot smo prejšnjega, bomo šli v smer, ki si jo želim, to je približno 10-odstotna rast realizacije proračuna na leto,” je dejal.

Predlog proračuna je po njegovih besedah koalicijsko v veliki meri usklajen, prav tako so za drugo branje poskušali upoštevati večino predlogov mestnih svetnikov ob prvem branju. “Tako se proračun za leto 2021 povečuje za okoli 900.000 evrov in znaša 167 milijonov, proračun za leto 2022 pa se povečuje za 1,7 milijona in znaša 142,7 milijona evrov,” je pojasnila vodja občinskega urada za finance in proračun Mateja Cekić.

Med drugim je vsako leto dodana nova postavka v višini 100.000 evrov za postavitev novih igral na javnih površinah, nova igrala pa so predvidena tudi v okviru izvedbe participativnega proračuna občine in projekta Doživetje na Bolfenku.

Dodana so sredstva za izvedbo investicij v osnovnih šolah Martina Konška in Franceta Prešerna, kjer pričakujejo državno sofinanciranje, ter za pripravo projektne dokumentacije za obnovo Dvorane Tabor in Center Malečnik. Letos je v proračunu za projektno dokumentacijo v okviru investicijskega vzdrževanja Mariborskega otoka namenjenih 70.000 evrov. Dobrih 400.000 evrov pa je v proračunu za 2022 predvidenih za postavitev montažne dvorane za tenis Branik, so kasneje sporočili z občine.

Zaradi večjih izdatkov se povečuje načrtovano zadolževanje občine. “Zadolževanje v letu 2021 se povečuje za milijon in znaša skupaj 16 milijonov. Razdolževanje je v višini 6,3 milijona evrov. V letu 2022 pa se zadolževanje povečuje za 1,5 milijona in znaša 11,5 milijona, pri čemer je razdolževanje v višini 7,5 milijona evrov,” je povedala Cekićeva.

Kot napovedano ob prvem branju proračunov konec decembra lani je občina zagotovila lastna sredstva za začetek izvedbe projekta Center Rotovž, s katerim bi Mariborska knjižnica končno dobila nove prostore. Novonastali center na Rotovškem trgu naj bi obsegal še manjšo kinodvorano in galerijo, pri njegovi uresničitvi pa ima občina obljubljeno sofinanciranje države.

Arsenovič je zadovoljen, da je tu končno prišlo do preboja. “Enajst let smo menjavali lokacije, sedaj pa smo v situaciji, da vemo, kaj bomo. Podpisujemo služnostne pogodbe, kmalu bomo vložili predlog za gradbeno dovoljenje,” je dejal in dodal, da se počasi zaključuje obnova Sodnega stolpa na Lentu, marca naj bi šel v izvedbo tudi Vojašniški trg, ki je bil projektiran že pred 17 leti.

Na četrtkovi seji bodo mestni svetniki odločali še o predlogu, da javni zavod Narodni dom Maribor dobi strokovni svet. Po besedah župana gre za uskladitev z zakonodajo, po kateri mora imeti zavod z več kot 20 zaposlenimi ločen svet zavoda in strokovni svet. “To bi moral Narodni dom imeti že zdavnaj,” je dejal.

Je pa župan poudaril, da v Mariboru pričakuje tudi predsednika vlade, takoj, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale. Nas pa veseli, da je končno našel številko vlade, saj se je pred pol leta še jokal, da ga nihče ne pokliče.

PM

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.