vlada SDS
Vlada RS

Mineva leto dni, ko je bil Janez Janša izvoljen za predsednika vlade. Ostala vladna ekipa je prisegla 13. marca 2020 in se morala takoj spopasti z najhujšo zdravstveno krizo v preteklih sto letih. SDS skupaj s koalicijskimi partnerji pomagala številnim državljanom.

V SDS skupaj s koalicijskimi partnerji pomagali številnim državljanom

V največji vladni stranki SDS so povedali, da kot povsod po svetu je bilo treba tudi v Sloveniji sprejeti ukrepe in omejitve, ki so z namenom preprečevanja širjenja virusa posegli v naš vsakdanji način življenja, so za STA navedli v poslanski skupini SDS. Ob tem pa so spomnili, da je bila v osmih protikoronskih zakonih razdeljena pomoč, ki je omilila posledice in vpliv epidemije na prebivalstvo in gospodarstvo. Sprejeti ukrepi po njihovem prepričanju pomagajo številnim državljanom, zlasti socialno šibkim, upokojencem, študentom, otrokom in družinam. “S temi ukrepi ohranjamo delovna mesta in omogočamo gospodarstvu ponovni zagon po končani krizi,” so navedli in dodali, da pri pomoči ni bil nihče pozabljen.

Solidarnostni dodatek so, kot so opozorili v SDS-u, namenili tudi staršem otrok, rojenih lani in do enega leta po koncu epidemije, spomnili pa so še na povišanje letnega dodatka za velike družine, dodatek za vse otroke in tudi polnoletne dijake. Prav tako je solidarnostni dodatek prejelo več kot 300 tisoč upokojencev z nizkimi pokojninami. Kot so navedli, je finančno nadomestilo dohodka v višini 6,2 milijona evrov v lanskem letu prejel tudi kmetijski sektor, sicer pa so na področju kmetijstva sprejeli še več drugih ukrepov. Piše Nova24TV.

“V nadaljevanju mandata si bomo prizadevali za čim hitrejše okrevanje gospodarstva in družbenega življenja, saj si želimo, da bi naša država izšla iz krize, ki je zaznamovala prvo leto mandata naše vlade, v čim boljši kondiciji,” so pojasnili.

Večina naporov bo tako po njihovih napovedih usmerjenih v okrevanje gospodarstva in ohranjanja delovnih mest, poleg tega pa si bodo prizadevali za realizacijo koalicijske pogodbe.

Aktualna vlada Janeza Janše je po odstopu prejšnjega predsednika vlade Marjana Šarca svoj mandat nastopila 13. marca lani, dan po razglasitvi epidemije novega koronavirusa v Sloveniji. Sestavile so jo stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS, slednja pa je lani decembra iz vladne koalicije izstopila.

PM