Se obeta nov referendum? Tokrat zakonodajni referendum o RTV

TV, RTV SLO televiziji
slika: twitter

Nov zakon o RTV še vedno buri duhove.  Državni svetniki bodo jutri odločali o predlogu veta na novelo zakona o RTV Slovenija, ki jo je državni zbor sprejel minuli teden. Obeta pa se tudi referendum.

Predlog Zakona o Radio televiziji Slovenija podprlo 53 poslancev

Vladni predlog sprememb zakona o RTV Slovenija je v četrtek sicer prestal odločanje v državnem zboru, saj je novelo podprlo 53 poslancev, proti jih je bilo 26. A pred novelo, ki je po mnenju SDS škodljiva za demokracijo na RTV, še dolga pot. 

Na odboru za kulturo je tudi ministrica Asta Vračko jasna povedala, da je njihov glavni namen spremembe Zakona o RTV, da bi omogočil politično vmešavanje in podrejanje v kadrovske in uredniške odločitve.

Že jutri bo državni svet odločal o predlogu veta na novelo zakona o RTVS; prvopodpisani pod predlog je državni svetnik Matjaž Gams. Pričakuje se, da bo veto izglasovan. Če se bo to res zgodilo, bodo morali poslanci o noveli ponovno odločati, za njeno potrditev pa bo potrebnih 46 glasov. 


GLASUJTE


Največja opozicijska stranka SDS je pred dnevi že napovedala, da bo v primeru sprejema novele zakona o RTVS začela zbirati podpise volilk in volilcev za pobudo za razpis zakonodajnega referenduma, za kar imajo čas sedem dni po sprejemu zakona. Poslanka SDS Alenka Jeraj je, kot piše portal N1,to namero potrdila. Še več: razkrila je, da so podpise volilk in volilcev že začeli zbirati. Jerajeva pričakuje, da bodo potrebnih 2500 podpisov za pobudo za razpis referenduma zbrali že v naslednjih nekaj dneh, in sicer v skladu s postopki, ki veljajo.

In kakšna je v bistvu resnica samega ustroja RTV. Odgovor ima Jože Možina:

https://twitter.com/e_maribor/status/1548229448566067202

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
33%
4.1km/h
0%
34°C
36°
33°
34°
Thu
21°
Fri
17°
Sat
15°
Sun
15°
Mon

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA