slika je simbolna

V skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, nam je urad za varno hrano posredoval odločbe inšpektorjev, ki so jih lani izdali pekarnam, kje je bila higiena vprašljiva.

Nekaj zares umazanih pekarn po Sloveniji

V pekarni Vrhovo v Radečah so inšpektorji v prostorih našli muhe in molji, stenske površine so bile umazane, talni jašek za odvod vode odprt, s stene so viseli viseči električni kabli, naprave so bile umazane. Margarino in olje so shranjevali na sobni temperaturi, umazano je bilo tudi pomivalno korito, evidenc o nadzoru sestavin niso vodili.

Zaradi hujših oblik kršitev so inšpektorji zaprli en obrat, in sicer so tam naleteli na umazano opremo za peko, umazane talne površine ob robovih, hladilnikih, za omarami v skladiščnem prostoru, na nečistočo v hladilnikih, ki so vsebovali tudi plesniva živila. V obratu prav tako niso imeli nameščenih zaščitnih mrež, ki bi preprečevala dostop škodljivcem. V primeru drugega hujšega kršitelja so inšpektorji že junija 2018 v obratu opazili vdor ščurkov, na podlagi česa je bila odrejena dezinsekcija, po tem postopku pa so bili ščurki v pekarni še vedno prisotni, zato so v letu 2018 izvedli še tri dezinsekcije. Na začetku letošnjega leta pa so morali omenjen postopek opraviti še dvakrat. Kljub vsem izvedenim postopkom pa ščurkov še vedno niso docela zatrli.

Številne študije so pokazale, da so akrilamid in njegovi presnovki (snovi, ki nastanejo s presnovo akrilamida) genotoksični (povzročijo mutacije na dednem materialu) in karcinogeni (povzročajo rakasto obolenje).

V Mariboru dve taki pekarni

Pekarna Drava NovaVzpostaviti evidenco glede postopka kontrole temperature v hladilnih napravah, prepove se uporaba editiva,
Pekarna AromaIz skupnega prostora pred vhodom v pekarno odstraniti neuporabne stvari, stane prostorov pekarne obdelati, da bodo gladki, prostore ločiti od stanovanjskega dela.

Vir: Žurnal24, POP TV

MG