Janez Janša
Predsednik vlade Janez Janša

Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo… S temi besedami je oče samostojne Slovenije dr. Jože Pučnik  označil trenutek najpomembnejše odločitve v zgodovini slovenskega naroda. Čas, edini čas, ko si je narod resnično dobesedno napisal sodbo sam. In ta sodba je bila veličastna, odmevala je navzven po svetu ter v duši in srcu slehernega Slovenca,” je dejal Janez Janša.

Nagovor predsednika vlade Janeza Janše

Prav vsak, ki je s svinčnikom obkrožil za samostojno Slovenijo, je ne glede na svoj izvor po krvi postal del slovenskega občestva, del naroda v modernem smislu. Kot je takrat zapisal pesnik, našo dušo je zajelo slovesno razkošje in naša srca je napolnila toplina. Vedeli smo, kaj smo in to smo tudi želeli biti. Vstali smo, stali vsemu navkljub in čez pol leta z našim odporom agresiji JLA in bojem ter zmago v vojni za Slovenijo tudi obstali,” je v začetku svojega nagovora povedal Janša.

Janša se je dotaknil tako odločitev, ki smo jih sprejeli ob osamosvojitvi, kot v trenutnem času. Dejal je, da je politika izključevanja tudi posledica javnega poudarjanja tega, kar nas ločuje. Namesto poudarjanja tega, kar nas združuje. In ni večjega simbola skupnega, kot sta plebiscit in osamosvojitev. Dotaknil se je tudi epidemije koronavirusa in dejal, da bomo posebej v tednih in mesecih, ki so pred nami, pogum in razum izpred 30 let še kako zelo potrebovali. Povdaril je tudi, da moramo popraviti napake preteklosti, ko 15 let nismo zgradili novih domov za starejše ali sodobnejših bolnišnic, niti uredili razmer v zdravstvu.

“Iskrene čestitke ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Vesel in blagoslovljen Božič ter zmagovito novo leto želim. Ostanite zdravi in pogumni,” je zaključil Janša!

PM