Bitke na družabnih omrežjih dajejo vtis, da nošenje zaščitnih mask Slovence deli na dva tabora. Na tiste, ki nošenje mask, ki so namenjene omejevanju širjenja koronavirusa podpirajo in na tiste, ki so odločno proti nošenju mask, saj to vidijo kot prisilo aktualne vlade.

VEČINA SLOVENCEV PODPIRA NOŠENJE MASK

Na prvi pogled se sicer di, da je posameznikov, ki so proti maskam kar veliko, a rezultati Parsifalove javnomnenjske raziskave kažejo, da so taki zgolj vokalna manjšina. Javnomnenjska anketa, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal je pokazala, da največ anketirancev meni, da so vladni ukrepi za zajezitev epidemije povsem ustrezni, velika večina pa tudi meni, da je nošenje zaščitnih mask koristno.


Pri podpiranju uporabe mask prednačijo ženske

Glede na spol, se s koristnostjo nošenja mask v večji meri strinjajo ženske, da so maske vedno koristne jih je odgovorilo 40,0 odstotka vprašanih, da je večinoma koristne pa 42,6 odstotka. Če pogledamo starostno strukturo, se s tem, da je nošenje mask koristno najbolj strinjajo starejši, in sicer stari 55 let ali več. 48,1 odstotka v tej skupini je odgovorilo, da so maske vedno koristne in 42,4 odstotka, da so maske večinoma koristne. Da je nošenje mask vedno koristno se v največjem številu strinjajo vprašani, ki imajo osnovnošolsko izobrazbo (48,1 odstotka vprašanih), da je večinoma koristno pa so največkrat mnenja tisti z višjo ali visoko izobrazbo (43,8 odstotka vprašanih).

MG