Slovenija danes praznuje. Se spomnite zgodovinskih besed? (video)

PROSLAVA
Čestitamo ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Zadnji decembrski dnevi leta 1990 so bili polni pričakovanj, upov, pa tudi negotovosti. A Slovenci smo pokazali zrelost v odločilnih trenutkih. 

Prvi odločni slovenski korak k neodvisni slovenski državi je bil plebiscit o samostojni in neodvisni Sloveniji 23. decembra 1990. Na njem je nekaj manj kot 1,3 milijona slovenskih volivcev glasovala za samostojno in neodvisno Slovenijo. V odstotkih je to znašalo 88,2 odstotka vseh takratnih volivcev v Sloveniji oziroma 94,7 odstotka vseh volivcev, ki so glasovali na plebiscitu.  26. decembra je na slavnostni seji vseh treh zborov skupščine takratni predsednik skupščine France Bučar razglasil, “da se je slovenski narod na temelju trajne, neodtujljive pravice do samoodločbe odločil, da Republika Slovenija postane neodvisna in samostojna država“.

Zagotovo pa bodo v zgodovino zapisane besede, ki jih Slovenija nikdar ne sme pozabiti. Izrekel jih je Jože Pučnik, 23.decembra. ob razglasitvi rezultatov plebiscita. “Jugoslavije ni več, Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo!” In še kako prav je imel. Jugoslavija je začela razpadati. In Slovenija je tako neodvisnost razglasila šest mesecev po plebiscitu – 25. junija 1991.

V spomin na ta dogodek plebiscita, ko so bili razglašeni uradni rezultati volivk in volivcev, praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

V IMENU PORTALA E-MARIBOR VSEM NAŠIM BRALKAM IN BRALCEM ISKRENO ČASTITAMO OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI. PRAZNUJTE PONOSNO!

Uredništvo portala!

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA

   

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.