Slovenija in Hrvaška glede arbitraže vztrajata vsaka pri svojem stališču

Včeraj so se v Salzburgu sestali predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvaške Koilnda Grabar-Kitarović in avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen.

Na srečanju so predsedniki govorili o prihodnosti Evrope, predvsem o Brexitu in zahodnem  Balkanu. Imeli so podobna stališča, da unija mora imeti odprta vrata za nove članice in da se države zahodnega Balkana po učinkovitih reformah v državah samih sprejme kot članice v unijo, ker bi to prineslo na to območje stabilnost in višji standard.

Novinarje je na novinarski konferenci najbolj zanimalo vprašanje arbitražne razsodbe. Van der Bellen je dejal, da ima Avstrija tipično nevtralno stališče, pozval k rešitvi mejnega spora in sprejemu arbitražne sodbe ter ponudil pomoč Avstrije, ki želi dobre sosedske odnose z obema državama.

Borut Pahor in Koilnda Grabar-Kitarović sta vztrajala vsak pri stališču svoje države. Pahor je povedal, da je sedaj samo še vprašanje kdaj in kako bomo implementirali sodbo arbitražnega in da Slovenija pričakuje signal Hrvaške, da je pripravljena na uveljavitev arbitraže. Hrvaška predsednica je bila zaradi vprašanj o arbitraži vidno nezadovoljna. Ponovila je stališče, da Hrvaška arbitražne sodbe na zavrača in ne sprejema, saj je iz arbitraže izstopila in po sklepu sabora za njih sploh ne obstaja.

Kljub temu, da Hrvaška ne pristaja na arbitražo, pa hrvaški mediji poročajo o besedah ministra za zunanje zadeve Slovenije Karla Erjavca, da če bo Hrvaška enostransko ravnala v Piranskem zalivu in sprožala incidente, bo vlada Slovenije o tem morala obvestiti Bruselj, saj s tem ko kršijo arbitražna določila posegajo v suverenost Slovenije, v schengenski prostor in kršijo pravni red EU. Od razglasitve arbitražne sodbe naj bi Hrvaška že 52 krat enostransko sprožila incident v Piranskem zalivu in po mnenju ministra Erjavca nima več smisla pošiljati diplomatskih not.

Sicer pa Hrvaška nima rešenega mejnega spora z nobeno izmed sosed, ki so nastale po razpadu Jugoslavije, ne s Srbijo, ne z Bosno in Hercegovino in ne s Črno Goro. Določeni meji ima iz časa Jugoslavije z Italijo in Madžarsko.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.