Slovenija pristala na rdečem seznamu! Pričakuje se še povečanje okužb!

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek pa je za nacionalno televizijo povedal, da je Slovenija že na rdečem seznamu.

Slovenija na t.i. rdečem seznamu

V prihodnjih dneh lahko pričakujemo tudi do 165 okužb na dan in da smo “že med rdečimi državami”, saj smo presegli 40 okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh. Krek je pojasnil,  da je krivulja okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji v fazi rasti in da je težko napovedati, kdaj se bo prelomila navzdol. “Takrat, ko bomo začeli resnično upoštevati priporočila in ukrepe, ki so že dolgo znani,” je dodal.

Na vprašanje, ali je stanje v bolnišnicah, kjer so v enem dnevu sprejeli pet novih pacientov s covidom-19, še obvladljivo, je odgovoril, da je trenutno stanje v bolnišnicah odraz okužb izpred 10 do 14 dni. Takrat je bilo po njegovih besedah dnevno potrjenih nekje med 18 in 40 okužb na dan. “Zdaj si lahko samo zamislite, kako bo čez 14 dni.”

Tako bo po njegovih besedah potreba po bolnišničnih posteljah čez čas še bistveno večja in bomo počasi morali začeti posegati po posteljah, ki so namenjene za druge dejavnosti. To bi ponovno vodilo v zmanjševanje dostopnosti do nekaterih dejavnosti v zdravstvu, ki so tudi nujno potrebne za posamezne paciente, je še opozoril. Poroča TV Slovenija.

MG


VREME

Maribor
delno oblačno
42%
2.1km/h
40%
28°C
29°
27°
28°
Tue
19°
Wed
14°
Thu
16°
Fri
18°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.