minister Poklukar
minister Poklukar, slika NOva24TV

Slovenija bo začasno ustavila cepljenje s cepivom AstraZenece, je na večerni novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Janez Poklukar.

Cepivo AstraZaneca začasno ustavljeno

Slovenija se bo z začasnim ustavljanjem cepljenja s  cepivom AstraZaneco pridružila državam, med njimi Nemčiji, Franciji in Italiji, ki so se odločile za začasno prekinitev cepljenja z omenjenim cepivom.

Zaradi številnih dvomov o varnosti cepiva AstraZeneca je ministrstvo za zdravje svetovalno skupino za cepljenje ponovno zaprosilo, da prouči varnost in nevarne dogodke, povezane s cepivom. Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, je svetovalna skupina sicer ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece, kljub temu pa je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Evropske agencije za zdravila (EMA).

Minister za zdravje Poklukar je zato z namenom zagotavljanja kar največje varnosti prebivalcev odredil začasno zaustavitev cepljenja s cepivom AstraZeneca. To pomeni, da bodo vsi, ki bi bili jutri cepljeni s cepivom te znamke, prestavljeni za čas po odločitvi Eme oziroma bodo cepljeni, ko bodo na vrsti za cepljenje z drugim cepivom. Piše SIOL.

“Jutri cepljenje z drugimi cepivi poteka normalno oziroma po strategiji, ki smo jo sprejeli,” je še poudaril. Minister Poklukar je med drugim še povedal, da so danes prejeli pozitivno mnenje o cepivu Pfizer. Omenjeni proizvajalec bo v Slovenijo dostavil večjo količino cepiv od predvidene.

PM