Slovenska vojska nadaljuje z neprekinjeno podporo Policiji pri varovanju državne meje

Pripadnik Slovenske vojske izpolnjuje poročilo o patruljiranju ob državni meji. | Avtor Aleksander Strnad

Slovenska vojska neprekinjeno podpira Policijo pri preprečevanju nezakonitih prehodov državne meje od leta 2015. Vsak dan nameni v podporo Policiji pri preprečevanju nezakonitih migracij zmogljivost v velikosti dveh pehotnih čet in posadko s helikopterjem Bell 206 za opazovanje obmejnega območja.

Na delo napoteni pripadniki uporabljajo večino sredstev, ki jih uporablja Slovenska vojska, od opreme za opazovanje do oklepnih vozil. Na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije Slovenska vojska neprekinjeno podpira Ministrstvo za notranje zadeve od 19. oktobra 2015, in sicer pri reševanju situacije, povezane z nezakonitimi migracijami. Od 18. februarja 2016 podpira Policijo tudi pri varovanju državne meje. Od začetka podpore varovanja državne meje do 31. julija je Slovenska vojska pripadnike napotila 128.730-krat oziroma sodelovala je v več kot 73.000 patruljah.

Pripadnika Slovenske vojske opazujeta širše območje državne meje in poročata Policiji. | Avtor Aleksander Strnad

Naloge, ki jih je Slovenska vojska opravljala v podporo Policiji, so v začetku obsegale sodelovanje v mešanih patruljah s Policijo na območjih posameznih policijskih uprav pri širšem varovanju državne meje. Pripadniki Slovenske vojske opazujejo, spremljajo, poročajo in varujejo policiste med opravljanjem postopkov ter tako podpirajo preprečevanje nezakonitih migracij. Od novembra 2015 s Policijo sodelujejo tudi pri postavljanju in vzdrževanju začasnih tehničnih ovir. Slovenska vojska podpira Policijo že od oktobra 2018 z opazovanjem širšega območja državne meje z moštvom in brezpilotnimi letali. Slovenska vojska je na podporne naloge Policiji napotila pripadnike 204.731-krat, ti so skoraj 8.5000.000 kilometrov. Skladno z navodili Policije so pripadniki postavili in vzdrževali približno 160 kilometrov začasnih tehničnih ovir. Od 24. februarja do 23. maja 2016 je Vlada Republike Slovenije pripadnikom Slovenske vojske v podporo reševanju migrantske situacije dodelila dodatna pooblastila, ki izhajajo iz člena 37. a Zakona o obrambi. Skladno s temi pooblastili so pripadniki v tem času opozarjali, napotili, začasno omejevali gibanje ter sodelovali pri obvladovanju skupin in množic. Poleg tega je Slovenska vojska s helikopterji patruljirala ob meji in oskrbovala policijske helikopterje z gorivom.

Slovenska vojska je septembra lani optimizirala napotitve pripadnikov na tovrstne naloge ter postavila nastanitvene zmogljivosti za tiste, ki podpirajo Policijo pri varovanju državne meje na območju Policijske uprave Novo mesto. Pripadniki SV so tako v Črnomlju, na dvorišču gasilskega doma, postavili 14 bivalnih kontejnerjev. Nastanitvene zmogljivosti uporablja do 30 pripadnikov Slovenske vojske, ki na tem območju sodelujejo v mešanih patruljah s Policijo ali v opazovalnicah in tako preprečujejo nezakonite prehode državne meje. Posamezne skupine vojakov v Črnomlju delujejo v petdnevni izmeni, prehrano zanje zagotavlja lokalni dobavitelj. Pred tem je Slovenska vojska vzpostavila namestitvene zmogljivosti za pripadnike, ki podpirajo Policijo, v dveh bližnjih vojaških objektih, in sicer v pivški vojašnici ter vojaškem objektu v Primožih. Slovenska vojska tako optimizira delovanje pripadnikov, ki podpirajo Policijo pri varovanju državne meje, saj skrajšuje čas vožnje od oddaljenih vojaških objektov do mesta opravljanja nalog, daljša prisotnost pripadnikov na obmejnem območju in hkrati zmanjšuje njihovo obremenjenost. Tako se jim ni treba vsak dan odpeljati na mesto opravljanja nalog.

Za izjemno delo je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor 7. decembra 2018 1., 72. in Logistični brigadi Slovenske vojske podelil medalje za zasluge na vojaškem oziroma varnostnem. Brigade so visoka državna odlikovanja prejele za zasluge pri obvladovanju migrantske krize v obdobju 2015–2016.

Slovenska vojska je podporo pri reševanju migrantske situacije, skladno s sklepom vlade, omogočala tudi Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje oziroma Civilni zaščiti od 16. septembra 2015 do 7. decembra 2017. V tem času so pripadniki Slovenske vojske opravljali prevoze, oskrbovali, varovali in urejali sprejemne ter nastanitvene centre, deratizirali oziroma dezinficirali objekte Civilne zaščite, pripravljali in delili tako tople obroke kot napitke ter vzpostavljali premične tuširnice.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VREME

Maribor
močan dež
93%
4.6km/h
100%
20°C
20°
19°
19°
Sat
15°
Sun
19°
Mon
19°
Tue
17°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.