Slovensko podjetje za svoje zaposlene nudi tečaj srbohrvaščine, zaradi lažjega sporazumevanja?

Slovenščina. Slika Metropolitan

Novico, ki je zaokrožila po spletu smo morali kar dvakrat prebrati, pa še to smo mislili da gre za zgodnjo prvoarilsko šalo. A smo se zmotili. Novica je resnična. Slovensko podjetje za svoje zaposlene nudi namreč tečaj srbohrvaščine, zaradi lažjega sporazumevanja.

Ko so v parlamentu ta teden vladajoči sproščali pravila, koliko se morajo tujci, ki živijo pri nas, učiti slovenskega jezika, ki bi naj bila iz časov prejšnje vlade preostra, je veliko pozornost na spletnih omrežjih pritegnila objava obvestila, ki kaže, da bi lahko imela država resne probleme obratne vrste od tistih, o katerih govorijo vladajoči v državnem zboru. V Sloveniji je namreč uradni jezik SLOVENŠČINA in tudi sporazumevanje poteka  slovenskem jeziku. Razkriva Spletni časopis.

Zakon javni rabi slovenščine v prvem členu določa naslednje: (1) Slovenski jezik (v nadaljnjem besedilu: slovenščina) je uradni jezik Republike Slovenije. V njem poteka govorno in pisno sporazumevanje na vseh področjih javnega življenja v Republiki Sloveniji, razen kadar je v skladu z Ustavo Republike Slovenije poleg slovenščine uradni jezik tudi italijanščina in madžarščina in kadar določbe mednarodnih pogodb, ki zavezujejo Republiko Slovenijo, posebej dopuščajo tudi rabo drugih jezikov.

In res neverjetno! Iz slovenskega podjetja TKK Srpenica, direktorja Uroša Lazarja, kjer se ukvarjajo s proizvodnjo kemičnih izdelkov, so svoje slovenske delavce obvestili, da se morajo v Sloveniji, v slovenskem podjetju udeležiti tečaja srbohrvaščine! Prav ste prebrali! Tečaja srbohrvaščine, a bodo lažje komunicirali med seboj. 

Torej delavcem iz nekdanje Jugoslavije, ki delajo v Sloveniji se ni potrebno naučiti osnov slovenskega jezika. Raje se bodo slovenski delavci v lastni državi naučili srbohrvaščine. Ob tem se gre, če je dopis resničen, res vprašati, komu je v vodstvu podjetja zmanjkalo pameti? Tudi odzivi na družbenih omrežjih so temu primerni:

Jeznih odzivov je na družbenem omrežju res zelo veliko. Podjetje pa naj bi že prijavili tudi za to odgovornim inšpekcijam. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.