Domov Maribor in okolica Spomin na prvo žrtev slovenskega osamosvajanja! Predsednika SDS Maribor in Duplek položila venec!

Spomin na prvo žrtev slovenskega osamosvajanja! Predsednika SDS Maribor in Duplek položila venec!

Objavil: e-maribor

Mineva 30 let, kar smo postali samostojna in na demokratičnih temeljih oblikovana država Slovenija. Gre za obletnico, ki kar sama po sebi kliče, da se dogodkov, zlasti pa ljudi, ki so tako ali drugače sodelovali pri ključnih procesih osamosvajanja, nekateri žrtvovali tudi največ, to je lastno življenje, spomnimo z globokim spoštovanjem.

Predsednika SDS Maribor in SDS Duplek sta položila venec prvi žrtvi slovenskega osamosvajanja

Kdo se še danes spomni Josefa Šimčika. Spomin nanj je tudi zapisan na pročelju nekdanje kasarne na Ljubljanski cesti, kjer stoji spominska plošča in sama po sebi napeljuje k kruti misli, da je pri mnogih spomin zbledel. Zato so se danes nanj spomnili pri Slovenski demokratski stranki. Predsednika SDS Maribor Dejan Kaloh in SDS Duplek Marko Rems sta tako položila venec v spomin in opomin, da se vojna nikoli več ne zgodi!

Predsednik SDS Maribor Dejan Kaloh in predsednik SDS Duplek, Marko Rems, ob položitvi venca,  foto: Alojz Tetičkovič

Josef Šimčik končal pod kolesi oklepnika

Med nočnimi pogajanji v stavbi mariborske občine je KOS ugrabil takratnega poveljnika TO za vzhodno Štajersko Vladimirja Miloševića, a so ga naslednji dan izpustili, kar pa ni ustavilo mariborskih domoljubov, ki so še naprej množično demonstrirali pred kasarnami JLA. V popoldanskih urah 24. maja je iz kasarne vnovič krenila kolona oklepnih vozil, ki jih je skušala ustaviti goloroka množica zavednih Mariborčanov. Med njimi tudi Josef Šimčik, ki je končal pod kolesi oklepnika.

P.M.

PRISPEVKI OSAMOSVAJANJA SLOVENIJE SODIJO V SKLOP PRAZNOVANJA 30-LETNICE SAMOSTOJNE SLOVENIJE

30let

slike: Alojz Tetičkovič

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.