Sprememba volilne zakonodaje. Volijo naj le slovenski državljani.

Minister za notranje zadeve, Aleš Hojs, je javnosti sporočil, da so v pripravi, poleg sprememb volilnih okrajev na državni ravni na zahtevo ustavnega sodišča tudi manjše spremembe volilne zakonodaje za občine. 

Na volitvah naj volijo le slovenski državljani

Še danes je neverjetno, kako, da v zakonu ni določeno, da lahko na lokalnih volitvah volijo lahko le slovenski državljani. Ta pomanjkljiva zakonodaja je bila vsako leto voda na mlin tudi ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, saj se je ravno pred lokalnimi volitvami v Ljubljani na veliko začelo urejanje stalnega bivališča v republiki Sloveniji, oziroma v Mestni občini Ljubljana.

Mnister Hojs je zato za spremembo volilne zakonodaje, ki se dotika Zakona o lokalnih volitvah, natančneje njegovega dela o o volilnih upravičencih. Ta zakon je doslej omogočal, da so lahko volili tudi tujci (sem ne štejemo državljanov EU, ki imajo po EU zakonodaji izenačene pravice s slovenskimi državljani, ampak za Slovenijo in slovenske volitve problematične državljane republik nekdanje Jugoslavije), minister Hojs pa je predlagal, da bi pogoj zaostrili s tem, da lahko volijo le še državljani Slovenije. Kar je tudi prav, saj o usodi Slovencev lahko odločajo le Slovenci.

Evropska zakonodaja dopušča tako zaostrovanje pogojev za volilne udeležence. Bi bilo pa zanimivo slišati, kaj na to poreče Zoran Janković?

MG
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.