Sprenevedanje informacijske pooblaščenke?

Še vedno se najdejo tisti, ki iščejo dlako v jajcu, ko gre za pravila, zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom.

Informacijsko pooblaščenko muči kazanje aplikacije na telefonu

Na družabnih omrežjih danes že ves dan poteka polemika glede uporabe aplikacije #OstaniZdrav. Uporaba aplikacije je sicer prostovoljna, vendar pa je vlada včeraj sporočila, da bo do 23. decembra prehajanje (nekaterih) občin možno le za tiste, ki imajo aplikacijo naloženo. Če nas bodo torej dobili, da smo v sosednji občini brez aplikacije, ali pa če aplikacije ne bomo želeli pokazati, nas bodo usmerili nazaj domov. Kazni za neuporabo aplikacije se sicer ne predvideva, lahko pa v navedenem primeru dobimo kazen zaradi tega, ker smo v drugi občini.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, kot, da bi želela odloku čim bolj nagajati, je ob spremembi odloka, ki omogoča prehajanje občinskih meja v primeru, da ima nekdo naloženo aplikacijo #Ostanizdrav poudarila, da mora biti uporaba aplikacije prostovoljna. “Prostovoljnost uporabe tovrstnih aplikacij zahtevajo veljavni predpisi v Sloveniji in Evropski uniji,” je opozorila. Po njenih besedah odlok odpira več vprašanj, saj ni jasno, kaj pomeni za varstvo osebnih podatkov. “V tem trenutku namreč ni mogoče v celoti oceniti, kako obsežne bodo posledice odloka na temeljne in ustavne pravice posameznikov, niti ni jasno, kaj odlok pomeni za varstvo osebnih podatkov, saj iz njega ne izhaja kako naj bi se nova ureditev sploh izvajala, kako naj bi posamezniki izkazovali namestitev aplikacije, kako dolgo mora biti aplikacija nameščena za izpolnjevanje pogojev iz odloka, kako naj bi se zakonito in ustavno skladno izvajal nadzor nad izvajanjem te določbe odloka. Za vpogled v mobilni telefon in preverjanje namestitve aplikacije je namreč potreben sodni nalog,” je zapisala informacijska pooblaščenka. Piše Nova24TV.

Le kaj ob tem muči informacijsko pooblaščenko? Aplikacija #ostanizdrav, ali kaj drugega?

PM

VREME

Maribor
oblačno
98%
0.5km/h
100%
18°C
19°
17°
18°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.