..
Obveščam Vas, da na naši spletni strani potekajo vzdrževalna dela, zato se vam že vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

Sramota! Marijo pokopali kar v “socialno grobnico” namesto k možu!

sveča

Saj ni res pa je. Pred nekaj tedni je v domu starostnikov umrla 99-letna Marija, poroča portal Lokalec. Skrbništvo nad njo je prevzel CSD in kar sorodnikov niso našli, je bila dolgo časa v  hladilnici. A tu se zgodba začne zapletati.

88-letnica je vedela, da jo slej, ko prej čaka smrt. Celo na svoj grob, ob možu je zapisala že svoje ime. Doma si je pripravila tudi rdečo obleko, v kateri je želela biti pokopana v krsti in rožni venec. Znancem je pred smrtjo to zaupala in jim dejala, da želi pokop s krsto. Pred smrtjo celo je na grob, v katerem je pokopan njen mož, dala napisati svoje ime in rojstne podatke ter zapis: “Najina usoda je bila kruta in trpeča. Bogovi so presodili, da skupaj večno počivamo.”

Ljudje so Marijo dobro poznali,  imela je celo dar videnja, številnim je pomagala. Ko so prijatelji zvedeli, da je umrla so poklicali center, ki je zadolžen zanjo, kjer so povedali, da čakajo datum socialnega pogreba v skupno grobnico. Temu so Marijini prijatelji nasprotovali, saj so vedeli za njene želje, da želi biti pokopana ob možu v grobu. Še več. Njeni prijatelji so bili pripravljeni prevzeti tudi vse stroške groba, prav tako doplačati razliko do normalnega pokopa. Kljub prizadevanjem, da uresničijo njeno zadnjo zadnjo željo, so včeraj 88-letno Marijo pokopali kar v skupno grobnico. 

Rdeča obleka, v kateri je želela biti pokopana Marija na grobu njenega moža. Tam je tudi že napis Marije. Slika: Lokalec.si

Na CSD odgovarjajo  da so imeli zakonske naloge do osebe le dokler je bila živa. “S smrtjo osebe, ki je pod našim skrbništvom, vse naše zakonske naloge, obveznosti do osebe prenehajo. O smrti obvestimo občino, ki v nadaljevanju ureja socialni pokop. Premoženje, če ga je človek imel, gre v zapuščinski postopek in s tem CSD nima popolnoma nič. V primeru, ko varovanec ima svojo pokojnino in lastnino, se za življenja iz tega pokrijejo vsi njegovi redni življenjski stroški V primeru neposrednega skrbništva, ko nas varovanec seznani s svojo željo, pred smrtjo uredimo vse, da to željo tudi izpolnimo. Po smrti varovanca je vso  pokretno in nepokretno premoženje, kot tudi eventualna finančna sredstva, del zapuščinskega postopka na pristojnem sodišču. O možnosti participacije plačila pogreba informacijo podaja  financer pogreba oziroma lokalna skupnost,” pravijo na CSD.

Kaj nebi na CSD-jih, v takih primerih prenesli le malo človečnosti in se nebi tako striktno držali točke zakona. Čeprav je nekatera oseba umrla, bi bilo treba z njo ravnati bolj človeško in upoštevati zadnjo željo.

 

AVTOMOBILI P.R.
AVTOMOBILI P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
64%
1km/h
0%
12°C
14°
9°
11°
Fri
11°
Sat
7°
Sun
3°
Mon
1°
Tue

TWEET DNEVA

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.