Zaradi slabšanja epidemioloških razmer je v Sloveniji pričakovati nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Po besedah vodje strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović se verjetno rdeči fazi ne bomo izognili.

Ali bomo razglasili epidemijo?

Po rekordnih 411 dnevno potrjenih okužbah z novim koronavirusom v soboto in rekordnih 158 hospitaliziranih bolnikih z boleznijo covid-19 je minister za zdravje Tomaž Gantar napovedal, da “le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere”. Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje je tudi ta konec tedna snovala predloge ukrepov, piše STA.

Po besedah vodje strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović se rdeči fazi ne bomo izognili. Glede razglasitve epidemije pa je Beovićeva povedala, da bo treba razmisliti, kaj si v državi res želimo ohraniti ves čas, čemu pa se lahko odrečemo za kratek čas, verjetno bi zadostovalo za dve inkubacijski dobi, torej štiri tedne, oziroma mesec dni. Piše SIOL.

Na zelenem seznamu ni več nobene države EU

Vlada je z današnjim dnem na rdeči seznam držav, za katere ob vstopu v Slovenijo velja karantena, razen z negativnim testom ali izjemami, uvrstila Belgijo, Češko, Islandijo, Luksemburg in Španijo.

 

slika: RTV SLO
slika rtv slo

MG