maska slovenija ukrepov
slika: twitter

Število obolelih narašča, zato bo od torka dalje gibanje omejeno na občine z izjemami kot spomladi, je v tvitu sporočil premier Janez Janša. Minister za zdravje pa je napovedal, da bo v prihodnjih dneh potrebnih 700 postelj.

Ponovno omejitev gibanja na občine

Premier Janez Janša je v objavi na Twitterju napovedal, da bo zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom po Sloveniji s torkom spet stopila v veljavo omejitev gibanja na občine tako kot spomladi med prvim valom epidemije.Na ministrstvu za zdravje izvajajo aktivnosti za zagotovitev potrebnih prostih postelj za bolnike s covidom-19, so pojasnili. Minister za zdravje Tomaž Gantar“V naslednjih dneh bo za obravnavo covid-19 bolnikov potrebno več kot 700 postelj (trenutno jih je zasedenih nekaj več kot 500). Potekajo pa pogovori, da jih bomo v naslednjih dneh zagotovili, seveda če bo potreba, še dodatnih 300, skupaj torej 1000.”

“V dogovoru z bolnišnicami zagotavljamo potrebne postelje, pri čemer ostaja glavna težava kader, zato smo s PKP5 uredili tudi zakonske podlage za premeščanje kadrov, predvsem iz primarnega nivoja (preventivne dejavnosti) V svojih matičnih ustanovah bodo pomagali specializanti, saj smo v ta namen na Ministrstvu za zdravje že pripravili pravne podlage, da jih lahko vsaka matična institucija vpokliče, v kolikor bo obstajala potreba,” je dejal Gantar.

vir: RTV SLO, GOV

MG