Blejski strateški forum je strateški dialog na visoki ravni med voditelji iz privatnih in javnih sektorjev o ključnih težavah, s katerimi se sooča Evropa v 21. stoletju.

Blejski strateški forum z najmočnejšo zasedbo

Dogodek bo potekal pod naslovom Izzivi in priložnosti v svetu po Covidu-19; sosedje – regije – globalni svet: partnerji ali tekmeci?. Po programu, objavljenemu na spletni strani Blejskega strateškega foruma, je med drugim zapisano, da bo srečanje najvišjih političnih predstavnikov Slovenije, Češke, Bolgarije, Italije, Poljske, Madžarske, Hrvaške in Srbije potekalo od 10h do 11:30  v osrednji dvorani. Srečanje bo potekalo pod naslovom Izzivi držav po Brexitu in covid-19.  Srečali se bodo tudi zunanji ministri omenjenih držav.

Na Bledu se bodo sestali predsednik slovenske vlade Janez Janša, češki predsednik vlade Andrej Babiš, bolgarski predsednik vlade Boyko Borissov, italijanski predsednik vlade Giuseppe Conte, poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki, madžarski predsednik vlade Viktor Orban, predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković in srbski predsednik Aleksander Vučić. Ob tem se bosta posveta udeležila še dva visoka gosta iz tujine, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva.

Kot je zapisano na uradni strani Strateškega foruma Bled, nas v prihodnje čaka doba kriznega upravljanja. V teh časih, ko so globalni odzivi neučinkoviti in neustrezni, je  ponovna preusmeritev mednarodne skupnosti k okrepljenemu sosedskemu in regionalnemu sodelovanju in potreba po novih pobudah toliko bolj dobrodošla.

Organizatorji foruma si bodo tudi prizadevali, da bi Slovenija s povabljenimi voditelji držav tvorila močno evropsko skupino, ki bi imela enakovreden položaj v primerjavi s t.i. francosko – nemškim vlakom.

Več o strateškem forumu in dogovorih pa v naslednjih dneh na našem portalu!

MG