Ta teden policisti izvajajo nadzor uporabe varnostnega pasu med vožnjo

Vir: Pixabay

Akcija se je začela v ponedeljek 11. septembra in bo trajala do 17. septembra. V tem času bodo policisti preverjali, ali so vozniki pripeti in ali so pripeti tudi otroci. Strokovnjaki so ugotovili, da če bi vsi uporabljali varnostne pasove, bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev.

Glavna cilja akcije sta povečanje uporabe varnostnega pasu v osebnih avtomobilih (še posebej na zadnjih sedežih), tovornih vozilih in avtobusih ter zmanjšanje števila mrtvih in hudih telesnih poškodb, do katerih prihaja zaradi neuporabe varnostnega pasu.

Policija sporoča, da se število ugotovljenih kršitev neuporabe varnostnega pasu razlikuje glede na starostno skupino kršiteljev. Najpogosteje se med vožnjo ne pripenjajo prometni udeleženci, ki so stari med 26 in 35 let. Zato letos več pozornosti usmerjajo predvsem na potnike na zadnjih sedežih, mlade voznike ter voznike tovornih vozil, avtobusov in kombiniranih vozil.

Sicer pa nacionalno akcijo Varnostni pas vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, akciji pa se pridružujejo tudi policija, ministrstvo za izobraževanje, nevladne organizacije, šole vožnje, osnovne in srednje šole ter občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Načrtovane aktivnosti za večjo uporabo varnostnega pasu so usklajene z evropsko akcijo Seatbelt. Gre za drugi del letošnje akcije, namenjene ozaveščanju o pomenu uporabe varnostnega pasu.

Če ne uporabljate varnostnega pasu ste lahko ob 120 evrov

Obveznost pripenjanja nalaga 33. člen Zakona o pravilih cestnega prometa, po katerem se voznika ali potnika, ki ni pripet z varnostnim pasom, kaznuje z globo v višini 120 evrov.


Policisti sodelujejo tudi v številnih preventivnih akcijah. Med njimi je akcija, ki jo v okviru nacionalnega programa za zagotavljanje varnosti cestnega prometa, vsako leto pripravlja Javna agencija RS za varnost prometa. V letu 2016 je potekala pod geslom Vam je že Kliknilo? Varnostni pas rešuje življenja!

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.