slika je simbolna

Podjetje Zakladi narave je odpoklicalo konopljino olje Naturata (250 ml), in sicer zaradi previsokih vsebnosti policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH), poroča STA. Lot izdelka je 16938, rok uporabe 1. februar 2020.

Produkti olja so rakotvorni

Uprava za varno hrano kupce poziva, naj izdelek vrnejo na mesto nakupa, če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo. Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) predstavljajo veliko skupino organskih spojin, katerih izpostavljenost iz hrane in okolja je treba zaradi njihovih negativnih vplivov na zdravje zmanjševati na najnižjo možno raven, navajajo na Nacinalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).  Nastajajo med nepopolnim izgorevanjem organskih snovi, tudi med pripravo živil, in pri kajenju. Se ne akumulirajo, vendar se v telesu intenzivno presnavljajo, pri čemer nastajajo produkti, ki so lahko rakotvorni. Piše Žurnal.

Naši strokovnjaki še opozarjajo, da PAH predstavljajo največjo skupino kemijskih snovi, ki povzročajo raka. “Nekatere vrste PAH so dobro poznani kot možni povzročitelji raka (kancerogenost), poškodb deoksiribonukleinske kilsline (DNK) in kromosomov (genotoksičnost), razvojnih nepravilnosti zarodka (teratogenost), negativnih vplivov na imunski sitem (imunotoksičnost) in so motilci hormonskega ravnovesja ter so zato lahko nevarni za zdravje.”