Torek, pomemben dan za novo vlado! Kam bodo odšli dosedanji ministri?

SDS parlament anketa opozicija
Slovenski parlament, foto: NSi

Jutri, v torek bo pomemben dan za novo vlado. Potekalo bo namreč glasovanje o novem mandatarju. Predsednik vlade naj bi postal Janez Janša.

Kam bodo odšli dosedanji ministri?

V torek bodo poslanci državnega zbora (DZ) na tajnem glasovanju odločali o podpori Janezu Janši za novega predsednika vlade. Stranke SDS, SMC, NSi in Desus, ki so podpisale koalicijsko pogodbo, imajo skupaj 48 poslancev. Janša lahko pa Janša računa na kak glas iz stranke SNS, saj je njen poslanec Jani Ivanuša podporo že napovedal. Prvak SNS Zmago Jelinčič ni hotel razkriti, kako bosta glasovala on in Dušan Šiško (poslanka Lidija Ivanuša je že decembra lani prestopila v SDS). Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horváth pa ponavadi glasujeta za vlado, neglede ali je ta leva, ali desna. Če bo Janša imenovan za predsednika, bo moral na podlagi zakona o vladi in poslovnika DZ predlagati imenovanje ministrov DZ najpozneje v 15 dneh po izvolitvi.

in kam bodo odšli dosedanji ministri? Marjan Šarec, se vrača v poslanske klopi. Tako se bo iz DZ poslovila nadomestna poslanka Karla Urh. Med poslance odhaja tudi minister za javno upravo Rudi Medved, ki ga je nadomeščala Nina Maurovič. Uboga Nina, pa tako se je trudila ugajati na zadnjem odboru za kulturo. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je še včeraj govoril kako zelo je Slovenija pripravljena na novi val beguncev (LMŠ), se vrača na ministrstvo za obrambo oz. na Center za obveščanje Kranj, Ministra (za zdravje) Aleš Šabeder in (za finance) Andrej Bertoncelj pa še ne vesta kam bosta šla.

Ministri SD niso bili izvoljeni za poslance. Jernej Pikalo se bo vrnil na fakulteto za družbene vede, minister za kulturo Zoran Poznič  še ne ve. Ministrica za pravosodje Andreja Katič pa odhaja na občino Velenje. Minister za okolje in prostor Simon Zajc (SMC) še ne razkriva svojih odločitev, Miro Cerar pa se vrača v poslanske klopi. Možno je, da bo postal predsednik Državnega zbora. Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer, se vrača na UE Maribor. Bogi Karl Erjavec, pa se je iz politike povsem umaknil.

Najbolj zanimivo bo v stranki SAB, kjer bo predsednica ostala brez službe, saj ni bila izvoljena za poslanko. Alenke Bratušek pravi, da najprej potrebuje počitek (revica je očitno zelo močno delala). Ministrica za en mesec Angelika Mlinar pa se bo poslovila iz slovenske politike in se vrbo nila se v Avstrijo. Očitno ji slovensko državljanstvo ni več tako všeč. ostareli minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, pa se ne bo vrnil v poslanske klopi. Tam bo ostala jezična prijatelica (po novem) nezaposlene Alkenke, Maša Kociper.

A brez skrbi. Nihče od ministrov ne bo pristal na zavodu za zaposlovanje. Oni se dobro znajdejo

MG


VREME

Maribor
delno oblačno
53%
5.1km/h
40%
25°C
26°
23°
24°
Sat
15°
Sun
14°
Mon
17°
Tue
17°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.