Tožba proti Iranu zaradi enajstega septembra

Danes je zaokrožila zanimiva novica, in sicer iz mednarodnega okolja. Gre se za tožbo svojcev žrtev 11. septembra 2001.

Newyorški sodnik George Daniels je presodil, da so Iran, iranska centralna banka in islamska revolucionarna garda odgovorni za smrti 1.008 ljudi v napadih na Svetovni trgovinski center (WTC) in Pentagon. Skupno število žrtev v napadih je sicer preseglo številko 2.900, a se tožbi niso priključili svojci vseh žrtev, piše na MMC.

George Daniels je Iranu določil plačilo v višini 6 milijard dolarjev odškodnine družinam žrtev. Od tega je namenjeno 12,5 milijona za zakonskega partnerja žrtve, 8,5 milijona za starša, 8,5 milijona za otroka in 4,25 milijona za brata in sestro.

Tožba je bila prvotno podana leta 2004 in šla naprej šele leta 2016, ko je kongres omogočil zakonodajo, da lahko žrtve terorizma tožijo države, ki podpirajo terorizem. Vendar se je Izkazalo, da je kar 15 od 19 napadalcev prihajalo iz Savdske Arabije, ter dva iz Združenih arabskih emiratov in po eden iz Libanona in Egipta. Zato je bila tožba zelo nesmiselna. Enako problematičen je čas, kdaj so spustili to tožbo skozi. Medtem ko tožba proti Savdski Arabiji še vedno poteka. Verjetno gre tudi za politično potezo, v obliki provokacije, še posebej med slabimi odnosi. Morda gre za serijo ukrepov proti Siriji in njenim zaveznikom. Lahko pričakujemo še dodatne pritiske ZDA in njenih zaveznikov proti novonastalem zavezništvu na vzhodu.

L.M.

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
90%
15%
10°C
12°
9°
10°
Sat
12°
Sun
13°
Mon
14°
Tue
12°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.