Jože Šabeder,
Jože Šabeder, odstopljeni predsednik sveta UKC Maribor

Svet UKC Maribor bi se moral v sredo popoldne sestati na nujni seji. Na njej naj bi med drugim obravnavali očitke o domnevnem mobingu, ki naj bi ga vodstvo zavoda izvajalo nad zaposlenimi, ki so opozarjali na nepravilnosti.

Turbolence v svetu zavoda UKC

Sejo je sklical namestnik predsednika sveta zavoda Mitja Hojs, saj je predsednik Jože Šabeder prejšnji teden presenetljivo odstopil z mesta predsednika in člana sveta zavoda. Po neuradnih navedbah naj bi se zdaj postavljalo vprašanje, ali je Šabedrov odstop že veljaven, saj se vlada še ni seznanila s tem.

Stare sile” se bodo počasi morale navaditi, da se v l. 2021 seje Sveta sklicujejo na zakonit način (v skladu s poslovnikom). Da temu danes ni bilo tako, je ugotovila tudi pravna služba zavoda. Jože Šabeder je s preklicem preprečil pot v nezakonitost. je zapisal maribosrski poslanec SDS Dejan Kaloh.

Šabeder o razlogih za odstop javno ni želel govoriti, po poročanju Televizije Slovenija pa sta v ozadju domnevno cepljenje posameznikov proti covidu-19 mimo vrste, ki naj bi ga bil deležen tudi Šabeder, ter mobing nad tremi zaposlenimi s strani ožjega vodstva UKC Maribor, ki so opozarjali na nepravilnosti. Del članov sveta zavoda naj bi zahteval razpravo na to temo, a je Šabeder to preprečeval, nato pa podal svoj odstop.

Sklic seje sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je bil nezakonit in nelegitimen. Za slednje pa je odgovoren namestnik predsednika Sveta UKC Maribor Mitja Hojs.

PM