UKREPI! Omejitve glede gibanja in zbiranja podaljšane, kako je s šolanjem otrok?

obalno-kraška regija ukrep

Odlok o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi se podaljšuje tak, kot je, je sporočil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Vsebuje le nekaj manjših popravkov.

Popravki glede omejitve gibanja

“Ob predstavitvi sprememb mi je kar malce nerodno, ker sem ob tem, ko sem dobil na mizo od pravne službe, kaj je treba v odloku spremeniti, najprej vprašal, ali v Sloveniji še obstaja zdrava pamet in pa, ali smo res zašli tako globoko v birokracijo, da moramo take spremembe delati,” je na popoldanski novinarski konferenci vlade dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

 • Prva sprememba se nanaša na zapis v odloku, da so tisti družinski člani, ki so upravičeni, da potujejo z nami, otrok, zakonski otrok, posvojenec, otrok, ki z nami živi na podlagi preživnine. Po opozorilu varuha človekovih pravic je po novem zapisano samo otrok.
 • “Druga sprememba, ki je v odloku navedena, se nanaša na tisto izjemo, ki govori o tem, da lahko občinske meje prehajamo za na prihod in odhod z dela. Torej, v odloku je bilo zapisano, da omejitev gibanja pri prehajanju občinskih meja ne velja za prehod na delo in z dela. Povsem razumljivo, če me vprašate. A očitno za nekatere ne. Postavilo se je vprašanje, če lahko odidem na delo in z dela pridem domov, ali lahko, če storim le prvo, z dela sploh odidem. Zdaj je jasno napisano, da lahko odidete in lahko odidete z dela in lahko pridete domov,” je povedal minister.
 • “Tretja zadeva, ki na neki način debirokratizira tiste naše izjave, ki so nekako v odloku predpisane, pa se nanašajo na to, če cel mesec ali pa cel teden hodite v službo in imate od delodajalca potrdilo, da to dejavnost opravljate, vam vsakodnevno ni treba izpisovati nove izjave. Meni je to povsem logično, ampak zdaj je to še posebej zapisano. Torej, če vam bo delodajalec napisal, da cel teden hodite v službo, ali pa da to opravljate cel mesec, če vam bo pa dodal v to izjavo tudi tiste dva ali tri elemente, ki so v naši izjavi že prednapisani, vam pa celo naše izjave ni treba posebej izpisovati. Torej, tudi tu smo zadevo debirokratizirali,” pa je predstavil tretjo spremembo.Podaljšuje se odlok, ki se navezuje na nadzor oziroma prehajanje meja. Po novem je na rdečem seznamu držav tudi Srbija.

Šolanje bo potekalo na daljavo

Vlada je sklenila, da vsi izobraževalni zavodi naslednji teden ostajajo zaprti, izobraževanje pa se izvaja na daljavo. Ukrep je začasen, ureditev bodo naslednji teden znova proučili, je sporočila ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Sprostitev dejavnosti

Vlada se je odločila sprostiti nekatere dejavnosti, a obenem določila “zelo jasne pogoje” za njihovo izvajanje, je na konferenci dejala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman.

Z jutrišnjim dnem se dovolijo naslednje storitve:

 • Pedikura, ki je “izjemnega pomena za preventivno nego številnih starejših in preprečevanj kakšnih resnejših stanj pri starejših, ki so na to tudi opozarjali”,
 • specializirane otroške trgovine, v katerih se prodaja oprema za male in mlajše otroke ter doječe matere,
 • prodaja blaga, kjer prodajajo v pretežni meri tehnično blago,
 • specializirane prodajalne za prodajo motornih vozil in tehničnih koles,
 • prodajalne pohištva in
 • storitve s področja fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstva in zlatarstva.

Izvajajo pa se lahko le pod naštetimi pogoji:

 • V vseh zaprtih prostorih velja omejitev ali ena stranka na 30 kvadratnih metrov ali pa ena stranka na prostor.
 • V trgovskih središčih sta potrebna ločen vhod in izhod za stranke. Potrebna je tudi redna ventilacija prostorov, kjer se ponujajo blago in storitve.
 • Upoštevati je treba navodila NIJZ-ja.
 • Delodajalci morajo zaposlenim zagotoviti zaščitno opremo, kot to določajo ostala priporočila.
 • Pristojni inšpektor lahko v primeru kršitev omeji ali prepove dejavnost.

MG


VREME

Maribor
oblačno
79%
1.5km/h
91%
24°C
26°
22°
23°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.