Umrl je nekdanji poslanec Ivo Hvalica

Ivo Hvalica, slika Portal plus

V 87. letu starosti je umrl nekdanji poslanec in politik Ivo Hvalica. Bil je poslanec v prvih dveh sklicih državnega zbora.

Ivo Hvalica je bil star 86 let, po zapisu Igorja Dolenca, kirurga iz novogoriške bolnišnice, umrl doma v Solkanu, po krajši a hudi bolezni. Hvalica je bila član Socialdemokratske zveze Slovenije, ki se je kasneje preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije, iz nje pa je nato nastala Slovenska demokratska stranka ali današnja SDS. Hvalica je bil poslanec v prvem sklicu slovenskega državnega zbora (1992 do 1996), v poslanskih klopeh pa je nato sedel še med leti 1996 in 2000.

Ivo Hbalica, slika: RTV

V parlamentu še zdaj drži rekordno znamko v najdaljšem govoru, ko je na temo o privatizaciji igralnic leta 1995 govoril več kot štiri ure, leta 1998 pa je odmeval dogodek, ko ga je poslanec LDS Jelko Kacin udaril s časopisom. Zaradi nesoglasij  je leta 2001 izstopil iz stranke in se umaknil iz politike.

Poznan je bil kot neumoren govornik. Ob obstrukciji zakona o privatizaciji igralnic leta 1995 je govoril več kot štiri ure. To je najdaljši govor v zgodovini slovenskega parlamenta.

Družini Hvalica izrekamo iskreno sožalje. Uredništvo.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
40%
4.1km/h
20%
10°C
11°
7°
8°
Wed
3°
Thu
1°
Fri
4°
Sat
4°
Sun

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA