Uporaba vojaških delfinov na Krimu: Rusija nadaljuje prakso izkoriščanja morskih sesalcev

Britanska obveščevalna služba je nedavno razkrila, da Rusija na Krimu aktivno urijo bojne delfine. Podatki kažejo, da se je število teh morskih sesalcev v pristanišču v Sevastopolu skoraj podvojilo, kar močno povečuje sume o njihovi uporabi za varovanje pristanišča in v boju proti sovražnim potapljačem. Fotografije prikazujejo skoraj podvojeno število plavajočih ograj, za katere se domneva, da vsebujejo velike pliskavke – verjetno del vojaškega programa. Obveščevalci v Londonu so ocenili, da je Rusija že uporabljala kite beluge in tjulnje v arktičnih vodah za različne naloge.

Posebej znana je zgodba o belugi, ki se je aprila 2019 pojavila v morju blizu norveškega mesta Hammerfest. Opremljena je bila z vprego, primerno za namestitev kamere, in na njenih zaponkah je bilo zapisano »Oprema Sankt Peterburg«. Pojavile so se špekulacije, da je bil ta kit namenjen za opazovalne naloge in nadzor. Norvežani so mu nadeli vzdevek Hvaldimir, saj v norveščini “hval” pomeni kit, “dimir” pa nakazuje na domnevno povezanost z Rusijo. Prejšnji mesec je Hvaldimir opazili blizu švedske obale.

Rusko obrambno ministrstvo je leta 2016 izrazilo zanimanje za nakup petih delfinov v okviru poskusov obuditi izkoriščanje visoko inteligentnih kitov za vojaške namene, kar so počeli že v sovjetskih časih. Kot primer uporabe morskih sesalcev za vojaške operacije pa lahko navedemo ameriško mornarico, ki je leta 2003 med operacijo Enduring Freedom uporabljala morske leve in delfine za iskanje in označevanje predmetov pod vodo.

Vse to kaže na nadaljevanje prakse izkoriščanja morskih sesalcev za vojaške namene, pri čemer Rusija ni edina država, ki je uporabljala to taktiko. Čeprav so bojni delfini in kiti kontroverzna tema, se zdi, da se njihova uporaba še naprej razvija in je del vojaške strategije več držav.

VREME

Maribor
rahel dež
85%
1km/h
100%
7°C
9°
6°
7°
Thu
3°
Fri
5°
Sat
9°
Sun
10°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.