FOTO: Pixfly Getty Images/istockphoto

Od začetka izbruha koronavirusa je po vsem svetu umrlo že več kot 250.000 ljudi. Številne evropske države nadaljujejo postopno sproščanje ukrepov. V Franciji so ob ponovnem testiranju brisov pacientov z gripi podobnimi simptomi odkrili primer koronavirusa iz 27. decembra lani. Ameriški mediji medtem razkrivajo notranje projekcije Bele hiše, ki kažejo, da se bo število smrti zaradi covid-19 junija povzpelo na 3000 na dan.

Pacient, ki so mu 27. decembra lani diagnosticirali pljučnico, je imel v resnici novi koronavirus, je za francoske medije potrdil zdravnik Yves Cohen. Bris, ki so ga takrat vzeli v bolnišnici v bližini Pariza, so namreč ponovno testirali – bil je pozitiven za covid-19. Oboleli je moški v 50. letih, ki si je popolnoma opomogel. Kje bi se lahko okužil, ne ve, saj zatrjuje, da ni bil v nobenem izmed prizadetih območij.

Cohen je sicer ponovno testiral 14 vzorcev pacientov s simptomi, podobnimi gripi, iz decembra in januarja. Izmed 14 je bil pozitiven le en. “Testirali smo ga še dvakrat, da bi se prepričali, da ne gre za napako. Še dvakrat so bili rezultati pozitivni.”

To pa pomeni, da je novi virus prišel v Francijo mesec dni prej, kot so do zdaj domnevali. Do zdaj so uradni podatki namreč kazali, da so prve tri primere okužbe s koronavirusom v Franciji potrdili 24. januarja. Izmed treh primerov sta dve osebi pripotovali iz Vuhana, epicentra izbruha, tretja oseba pa je bila ožji družinski član.

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});