V Hoče prihaja celovečerni dokumentarni film Vzporedni mehanizem.

V torek, 12. aprila, bo v Kulturnem domu Hoče za vabljene in medije predpremiera celovečernega dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem globoke države, ki je bil posnet po istoimenski knjižni uspešnici ekonomista Rada Pezdirja.

Dokumentarni film sledi knjigi Rada Pezdirja, ki razkriva finančno ozadje delovanja globoke države. Začne z vzporedno ekonomijo Udbe (tajne politične policije), za katero se je zdelo, da bo prenehala z delovanjem o demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije. Pa ni. Avtor razkriva tudi omrežja, ki so po osamosvojitvi nastala s pomočjo tajnih udbovskih-partijskih navez, kar je pripeljalo tudi do afere s pranjem iranskega denarja. Dokumentarni film Vzporedni mehanizem globoke države je uvodni film v serijo dokumentarnih filmov o zločinih Udbe in njihovih žrtvah. Posneti bodo po knjigah Igorja Omerze in Rada Pezdirja.

Premiera celovečernega  dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem globoke države, bo v torek 12. aprila ob 16. uri v kulturnem domu v Hočah

Film je projekt družbe Nova obzorja (s pomočjo televizije Nova24TV). Režiral ga je Tomi Cegnar, ki je skupaj z Jožetom Biščakom (idejna zasnova filma) tudi producent, scenarij je po svoji knjigi napisal Rado Pezdir. Cegnar je bil producent tudi pri filmih Maske demokracije (obravnava neuspelo tranzicijo) in 46 minut.

»Vzporedni mehanizem je bil pošasten finančni sistem, ki si ga je zamislila partija in ga je uporabila vedno, ko je bilo treba stabilizirati njeno moč,« je dejal Rado Pezdir, ki je za leto 2021 prejel tudi nagrado za publicistične dosežke, ki jo podeljuje Slovensko združenje domoljubnih novinarjev (SZDN).

Film bo na ogled na nekaterih televizijskih postajah in kanalih, preveden bo tudi v tuje jezike in ponujen tujim televizijskih družbam. Nekatere države se že zanimajo za predvajanje filma na njihovih kanalih.

Producent Jože Biščak je povedal, da sta se s Pezdirjem o ekranizaciji njegove knjige pogovarjala že takoj po izidu knjige, ideja pa je dozorela konec leta, ko so v družbi Nova obzorja oblikovali tudi finančno konstrukcijo in okvirje filma. »Knjiga in film odkrivata zamolčano plat slovenske zgodovine, kjer mimo vseh regulativ deluje nek vzporedni mehanizem, ki je pravzaprav kriminalna združba partijcev, ki za svoje koristi ne okleva sodelovati ali z italijansko mafijo ali s teroristi,« je povedal Biščak.

Na premieri celovečernega  dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem globoke države bo tudi ekipa portala e-maribor.si

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
75%
2.6km/h
20%
-4°C
-2°
-5°
-3°
Thu
-3°
Fri
-1°
Sat
1°
Sun
3°
Mon

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA