V Ljudskem vrtu zagorel ogenj miru! Začenja se OFEM!

OFEM, otvoritvena slovesnost, Zajem slike, RTV SLO

S slavnostno otvoritvijo se je uradno odprl Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) Maribor 2023. Na rekordno hitro razprodani otvoritveni slovesnosti je reprezentante v tekmovalni teden pospremilo več kot 200 nastopajočih, ter več kot 5.000 gledalcev. Ulice Maribora bo za čas festivala napolnilo 2419 reprezentantov iz 48 držav, njihovi tekmovalni nastopi pa bodo za ogled na voljo brezplačno.

Slavnostna otvoritev se je pričela s slovensko himno in dvigom slovenske zastave, ki je v Ljudskem vrtu vzbudila prav posebno vznemirjenje in pričakovanje. Pričakovanje mimohoda mladih športnikov iz kar 48 evropskih držav.

 Na mimohodu jih je spremljal Orkester slovenske vojske skupaj s 5 mladimi glasbenimi talenti – Martinom, Mašo, Lenartom, alerio in Ano. Čast, da na mimohodu nosita slovensko zastavo je pripadla gorski kolesarki Maruši Terezi Šerkezi in atletu Žanu Ogrincu. Žan si je na lanskoletnem OFEM-u priboril srebrno odličje v teku na 800 m, Maruša Tereza pa je na lanskoletnem Evropskem prvenstvu U16 stopila na najvišjo stopničko.

Sledila je zaprisega prostovoljcev, atletov, sodnikov in trenerjev, ki so se pred občinstvom zavezali, da bodo sledili vsem pravilom in olimpijskim vrednotam. Nato je napočil trenutek, ki smo ga vsi čakali. Že od antične Grčije naprej je bil simbol  Olimpijskih iger ogenj, ki simbolno predstavlja mir, prijateljstvo, strpnost in upanje ter olimpijske vrednote. Prižig bakle predstavlja uradni začetek letošnjega OFEM-a, tlela pa bo do sklepnega dejanja, 29. julija 2023, ko bo štafeta predana naslednji državi gostiteljici. Olimpijski ogenj je slavnostno prižgal Tim Marovt, slovenski športnik, ki je lahko v navdih vsakomur.

Predsednik evropskega olimpijskega komiteja, Spyros Capralos je dodal, da OFEM za mlade športnike predstavlja prvo uresničitev olimpijskih sanj in označuje prelomno, ključno točko začetka njihovih karier. »Nobenega dvoma ni, da bomo videli zvezde prihodnosti, številni zmagovalci OFEM-ov so namreč kasneje osvojili tudi medalje na evropskih in olimpijskih igrah. Rad bi se zahvalil vsem, ki so se trudili, da bo dogodek uspel.«

Otvoritveno slovesnost so na stadionu Ljudski vrt popestrili tudi številni harmoniki, skupaj z bobni je odzvenela tudi slavna Avsenikova Golica. Vsa športna tekmovanja, pa si lahko ogledate brezplačno!

vir: OFEM

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.