Vir: www.odpiralnicasi.com

“Danes je vesel dan za nas, ker smo lahko odprli. Upamo, da zadeva počasi steče, četudi je to po kapljicah,” je včeraj malo po odprtju povedal Ali Demiri, lastnik slaščičarne Borovnica. Najprej je zaživel njihov kiosk na Titovi cesti, nato še lokal na Trgu Leona Štuklja. Njihova vitrina ponuja polno mero okusov sladoleda, na voljo je tudi kava, vse za zraven. Gostje se namreč, četudi je dovoljen osebni prevzem hrane, še zmeraj ne smejo zadrževati pri lokalih oziroma prodajnih kioskih. V začetku tedna je bila sicer še prisotna dilema, ali je dovoljena tudi prodaja sladoleda, a so nato na ministrstvu za gospodarstvo skupaj z NIJZ v torek objavili dodatna pojasnila, nakar dileme ni bilo več. Kakor drugod morajo torej poskrbeti za čim manj osebnega stika, nad vitrinami imajo nameščena dodatna pleksi stekla in opozorila o tem, da je treba upoštevati razdaljo. Da to ni “tisto ta pravo”, je včeraj nekoliko potarnal Lirim Demiri, vodja sladoledarne Pikapolonica na Partizanski cesti. Sicer pa je prav tako vesel, da so včeraj vendarle lahko odprli.

“Samo sezonsko delamo, zato vsako zimo komaj čakamo pomlad, ker smo od tega potem celo leto odvisni. April in maj, ko je še šola, sta za nas sicer najboljša meseca, letos je bilo že prej toplo, tako da bi lahko odprli prej, a smo namesto tega cel mesec izgubili,” o poslu s sladoledom še razlaga Ali Demiri. V Borovnici jih je skupno pet redno zaposlenih. Sedaj so zaradi ukrepov preprečevanja epidemije novega koronavirusa, ki so terjali zaprtje lokalov, na čakanju. Stroške imajo z najemninami in ostalim, prihodkov pa ni. ​Osem družinskih članov je odvisnih od tega dela. “K sreči ima oče pokojnino, sicer ne vem, kako bi zmogli. K sreči nam gredo dobavitelji na roko, da lahko plačamo z zamikom. Sicer pa se mi s stranko ukvarjamo za en evro. Zamislite si, kolikšno količino moramo narediti, da poravnamo stroške za obratovanje, plače in material,” je še našteval.

Na kiosku Lastovke so včeraj še popravljali streho, odprli pa so že sladolednici pri Starem mostu in na Smetanovi ulici. Kako so ljudje pogrešali sladoled, pa je v sredo popoldne pričala stalna dolga vrsta pri sladoledarni Bum na Teznem, kjer so se med prvimi opogumili z odprtjem, prav tako je v sredo že ponujala sladoled Teta Frida v lokalu v Slovenski.

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});