protest
Slika; Maribor24

V Mariboru, so se kljub prepovedi ponovno zbrali covid-zanikovalci in v svojem slogu protestirali proti koronavirusu, ki po njihovih besedah sploh ne obstaja.

“Kurblanje” atmosfere pred naskokom “kolesariata!”

V Sloveniji se koronavirus, kljub cepljenju še vedno širi, saj je prisotna angleška različica virusa, katera je veliko bolj nevarna. A to tistih, ki sejejo virus zadovoljno naokoli seveda ne skrbi. Važno jim je le, da postanejo zvezde časnika Večer. Take sobote pa so seveda nevarne, saj lahko pride do množičnih okužb in s tem bi Podravsko regijo pahnili spet nazaj v rdečo cono, kar pomeni, da bi gostinske lokale ponovno zapirali. In ob tej blazni evforiji zanikalcev koronavirusa se spet ni oglasil mariborski župan.

Kot je zapisal nekdanji novinar Večera Aljoša Dragaš:  “Najprej o protestih niso poročali, zdaj je že drugi dan to vodilni članek na naslovnici, s tem da je bilo tokrat najmanj ljudi. Zakaj? “Nažiganje/paljenje/kurblanje” atmosfere pred naskokom oz. navozom kolesariata. Preveč očitno, za moje pojme.”

 

Policisti so zoper dva protestnika uporabili silo

Policisti so zbrane večkrat seznanili, da zbiranje in shodi z veljavnim odlokom niso dovoljeni in jih pozvali k upoštevanju priporočil za obvladovanje epidemije in vzdrževanje medsebojne razdalje.

Policisti so med neprijavljenim shodom ugotovili identiteto 18 kršiteljev. Zaradi kršitev po Zakonu o nalezljivih boleznih bodo policisti zoper njih v hitrih postopkih o prekršku izdali 6 odločb o prekršku, 7 plačilnih nalogov in jim izrekli 5 opozoril za strojene prekrške. Med navedenimi bodo policisti zoper dva izvedli prekrškovni postopek zaradi organizacije neprijavljenega shoda.

Zoper dva kršitelja med navedenimi so policisti morali, v skladu s svojimi pooblastili, uporabiti tudi telesno silo, saj na vpogled nista želela pokazati osebnih dokumentov ali navesti svojih podatkov, zraven tega pa nista upoštevala zakonitih ukazov policistov. Obema bodo zraven kršitev po ZNB izrekli globo tudi po Zakonu o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) in Zakonu o osebni izkaznici (ZOIzk-1).

Še preden so storili prekršek so policisti, na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih Policije, izrekli opozorilo 4 osebam. Bodo pa policisti zoper organizatorja podali predlog pristojnemu prekrškovnemu organu, zaradi kršitve  po 184/4. členu Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP). So sporočili iz PU Maribor.

PM