Na današnji dan smo se odpravili v mesto Maribor, kjer smo se želeli prepričati kako Mariborčani upoštevajo odloke za preprečitev novega koronavirusa.

Kako Mariborčani spoštujejo ukrepe?

Mesto Maribor je kljub zaprtju gostinskih lokalov živahno mesto. Mariborčani so danes v jutranjih urah hiteli po najrazličnejših opravkih. V mestnem središču nekateri gostinci ponujajo kavo za seboj (coffe to go), seveda pa tudi ostalo pijačo, s tem da jo morate popiti oziroma porabiti med potjo. Zanimiva “luknja” v odloku, ni kaj.

Smo bili pa nemalo presenečeni pred zavodom za zaposlovanje Maribor na Gregorčičevi ulici, kjer se je pred vhodnimi vrati gnetlo, kar nekaj ljudi, nekateri z maskami nekateri brez in neglede ali so govorili v tujem jeziku, odlok, ki velja za celotno področje rdeče regije – Podravje- bi bilo treba spoštovati.

(dele obraza čakajočih pred zavodom smo namenoma prekrili).


Na vprašanje varnostnici zavoda o samem nošenju ali nenošenju mask pred vhodom pa smo dobili odgovor da niso zadolženi za dogajanje pred vrati. Na zavodu lahko v stavbo spustijo le posamične ljudi, ki so naročeni na razgovor, pri svetovalcih.

V samem mestnem središču je drugače, saj ljudje po večini spoštujejo odlok in nosijo maske, ter pridno čakajo tudi v vrsti za vstop v trgovino.. Nekateri lokali v središču pa ponujajo kavo za seboj, po vseh normativih odloka seveda in z dovoljenjem NIZJ. Poiskali so, po domače povedano, “luknjo” v odloku. Inovativno, ni kaj. Pa še dobro kavo skuhajo.

Smo bili pa priča še eni neljubi zadevi, katera se je zgodila tudi ob prvi razglasitvi epidemije marca letos. V Dvorakovi ulici, so bili spet nagneteni tisti najbolj ranljivi, ki so čakali svoj topli obrok, ki ga pripravljajo v Domu pod Gorco. Res da so skoraj vsi nosili maske, a na medsebojno razdaljo niso pazili ravno vsi. Pa tudi nihče jih na to verjetno ni opomnil.

V Mariboru imamo trenutno 192 aktivno okuženih ljudi, v nedeljo je bilo na novo okuženih še 24 občanov. V mariborskem UKC je trenutno hospitaliziranih kar 44 ljudi s koronavirusno boleznijo, od tega jih je 8 na intenzivni negi in 5 na respiratorju.

PAZIMO NASE!

slike: arhiv e-Maribor, po Mariboru se je sprehajal D.K.